Metadon inte inkörsport till missbruk

Uppdaterad
Publicerad

Unga som testar droger använder andra läkemedel.

Behandlingen med läkemedel mot heroinberoende i Sverige är omdebatterad. Det har funnits farhågor att en olaglig användning av läkemedlen fungerar som en inkörsport till missbruk.

Men forskning från Malmö högskola visar att preparaten är ovanliga bland unga.

– En av våra viktiga slutsatser är att de här preparaten med metadon och buprenorfin inte är vanliga bland ungdomar i Sverige, generellt. Och även bland ungdomar som har erfarenhet av att testa olika droger, så är det också ovanligt att man testat metadon och buprenorfin, säger Torkel Richert, forskare på Malmö högskola.

Metadon ingen inkörsport

Det är en omfattande studie, den första i sitt slag i världen som fokuserat på ungas bruk av metadon och buprenorfin.

Studien visar att det är vanligare att unga som testar droger använder andra mer lättillgängliga narkotikaklassade läkemedel som tramadol och bensodiazepiner.

– När det gäller frågan att metadon och buprenorfin skulle fungera som inkörsport till tyngre droger, så är det inget i vårt material som tyder på det. Metadon och buprenorfin kommer generellt sett in mycket sent i ungdomars drogkarriär, vilket tyder på att det inte fungerar som en inkörsport, säger Torkel Richert.

Risk för överdosering

Den grupp som står för det olagliga bruket av metadon och buprenorfin är unga vuxna som redan har en tung narkotikaproblematik, och i studien betonar forskarna risken för överdoser när det gäller olaglig användning av de här preparaten, och att man noggrannare måste studera orsakerna bakom dödsfall i samband med användande av metadon och buprenorfin.

– När det gäller risker för överdoser, så tror jag att det är något man måste ta på allvar. Det finns en längre trend som visar att överdoser med metadon ökar, och där behöver man rikta insatser mot primära riskgrupper, säger Torkel Richert.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.