”Miljövinst med eko-odling är noll”

Uppdaterad
Publicerad

Ekologisk mat säljer som aldrig förr. Men forskare på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, menar att ekologisk odling är mer skadlig för miljön än konventionellt jordbruk.

Det stora problemet med den ekologiska odlingen är att skördarna blir mycket mindre då det krävs större arealer för att producera samma mängd mat.

Forskning visar att ekologisk odling utarmar markens näringsförråd, minskar växtproduktionen med 25-50 procent och ger ett lika stort eller större näringsläckage som det konventionella jordbruket gör.

– Vi får snarare högre läckage av kväve som senare hamnar i Östersjön med ekologisk odling än konventionellt, säger Lars Bergström, professor i vattenvårdslära vid SLU.

De som förespråkar ekologisk odling menar att den gynnar den ekologiska mångfalden och gör att kemiska medel inte rinner ut i naturen. Varje år stöder staten det ekologiska jordbruket med en halv miljard kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.