Foto: Scanpix

Minister krävs på hjälp till fosterbarn

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen måste satsa mer för att hjälpa familjehemsbarn, det kräver idag Helsingborgs kommun, som själva har startat ett nätverk för att hjälpa fler kommuner att stötta familjehem med barnens skolgång.

Fosterhemsbarn har större risk att hamna i missbruk och kriminalitet senare i livet, och färre än hälften går ut grundskolan. Men klarar de av skolan så halveras riskerna.

Men SVT:s kartläggning visar att många kommuner inte sätter in några sådana insatser alls.

Barn i fosterhem

I Helsingborg har man startat Skolfam, som i samarbete med forskare visat att man genom att testa barnen kan hitta deras kunskapsluckor – sedan hjälper en psykolog och specialpedagog familjehemmen och skolan att ge barnen rätt stöd.

Frivilligt nätverk

Kristin Hintze är psykolog och arbetar med metoden i Helsingborg:

-Våra barn, deras begåvning ökade, de fick alltså chans att utvecklas rent genrellt, och de klarade också ämnena, svenska till exempel, bättre. Så det var en stor framgång för dem.

Och Helsingborg har skapat ett frivilligt nätverk för att sprida metoden, men de har varken tid eller råd att hjälpa alla kommuner som vill vara med, säger socialchef Göran Jönsson:

-Det borde ju vara staten, eller olika nationella organ, det kan också vara SKL, borde ju ges stöd till nationell spridning av detta, det borde ju inte vara enskilda kommuner som har ansvar att stå för det.

Lovar inget

Ansvarig minister är barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), och hon har varit och besökt verksamheten i Helsingborg, och är positiv till den, men vill inte lova någonting:

-Det finns säkert skäl att fortsätta ha ett samtal och se vad vi kan göra för att förbättra för barns möjligheter att få en fullföljd skolutbildning, för det finns väldigt stark skyddsfaktor.

– Men finns det någonting du skulle kunna säga idag att ni skulle vilja hjälpa de här kommunerna med, som vill starta Skolfam eller någonting liknande men inte har möjlighet?

– Det är inte riktigt så det går till att man förhandlar med tv när de kommer och ställer en fråga, utan det är ju någonting som vi måste vända och titta på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn i fosterhem

Mer i ämnet