– Man har plockat bort en mjukgörare och ersatt den med en annan och nu verkar det som att den har precis samma effekt som den gamla hade, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap och forskaren bakom studien.
Carl Gustav Bornehag och hans kollegor kan nu visa att DiNP har liknande hormonstörande egenskaper som DEHP. Det är första gången denna effekt kan påvisas hos människor.
Samband mellan DiNP och hormonpåverkan
Forskarna vid Karlstad Universitet mätte det så kallade anogenitala avståndet (AGD) hos 196 stycken 21 månader gamla pojkar i Värmland. Forskarna analyserade samtidigt urinprov från mamman som tagits i den tionde veckan av graviditeten. Det visade sig att det fanns ett samband mellan högre halter av DiNP och litet AGD.
AGD är avståndet mellan anus och könsorganet, ett mått som direkt påverkas av hormoner under fosterutvecklingen. Tidigare studier har visat att vuxna män med exempelvis fertilitetsproblem har ett kortare AGD.
”Bara vrida på en molekyl”
Forskarna fick upp ögonen för ftalaternas skadliga egenskaper under nittiotalet. Det visade sig att ftalaten DEHP, som då var en mycket vanlig mjukgörare i plast, hade hormonstörande egenskaper. EU skärpte regleringen och DEHP förbjöds i alla Europeiska leksaker och barnvårdsartiklar 2005. På världsmarkanden är DEHP frotfarande den vanligaste mjukgöraren medan tillverkare i EU har gradvis ersatt DEHP med ftalaten DiNP.
– Som det är nu kan det handla om att bara vrida på en molekyl, säger Carl-Gustaf Bornehag, och på så sätt få en helt ny molekyl som kanske har samma skadliga egenskaper. Det behövs andra metoder för på ett mer resolut sätt bli av med skadliga kemikalier i vår miljö.
Mer om ftalater
Studien publiceras i det amerikanska folkhälsoinstitutets tidskrift: Environmental Health Perspectives
För mer information om ftalater se Kemikalieinspektionens rapport: ”Kartläggning av ftalater i varor i Sverige”