Moderaternas partisekreterare Kent Persson och statsminister Fredrik Reinfeldt tappar fart i opinionen. Foto: Scanpix

Moderaterna fortsätter att backa i opinionen

Uppdaterad
Publicerad

Det är resultatet av den sammanvägning av de största opinionsinstitutens senaste mätningar som Novus gjort för Ekot i SR.

Läget i opinionen har stabiliserats och förändringarna sedan förra månaden är mycket små.

De rödgröna ligger strax över 50 procent och regeringsalliansen på knappt 44 procent. Kristdemokraterna hamnar under fyraprocentsspärren.

Moderaternas minskning fortsätter och partiet hamnar nu under 29 procent.

Sist Moderaterna hade så lågt stöd i en väljaropinion var i mars 2010 då partiet fick 28,3 procent. I april samma år hamnade partiet på 29,0 procent, enligt Novus.

–Vi är i en ny politisk situation med en socialdemokrati som flyttat fram positionerna, även om vi nu ser att det mattas av för dem och läget stabiliseras. Men vi tar läget på fortsatt allvar. Det vi nu gör att vi kommer att öka tempot, både politiskt och kampanjmässigt, säger Moderaternas partisekreterare Kent persson till Ekot.

Fakta: Opinionen enligt Novus

Så stort stöd får partierna i undersökningen i procent:

Parti – Väljarstöd – Förändring*

S: 36,3 (+0,7)

V: 5,4 (-0,4)

MP: 8,5 (-0,4)

M: 28,9 (-1,2)

C: 4,6 (-0,1)

FP: 6,0 (+0,7)

KD: 3,7 (+0,2)

SD: 5,7 (+0,4)

* Förändring i procentenheter sedan föregående mätning i april.

Rödgröna – Alliansen

50,2 (-0,1) 43,2 (-0,4)

Källa: Svensk väljaropinion. Resultat från majmätningarna från Demoskop, Novus, Sifo, Skop och Ipsos sammanställt av Novus för Sveriges Radio Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.