• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Moderaterna vill förbjuda organiserat tiggeri

Uppdaterad
Publicerad

Det finns allt fler tiggare i Sveriges storstäder. Enligt polisen hamnar pengarna oftast hos ligaledare.  

En arbetsgrupp inom moderaterna föreslår nu att organiserat tiggeri kriminaliseras.

– Det finns tecken på att människor utnyttjas för att tigga i en omfattning som är bekymmersam. Vi vill därför utreda omfattningen av problemet. Vi tycker att vi ska fundera på om man på något sätt kan kriminalisera de som utnyttjar människor och organiserar det hela, säger justitieminister Beatrice Ask.

Istället för att ha givit pengar till en fattig människas mål mat och gjort en god gärning, så kan man alltså ha givit pengarna till någon som istället utnyttjar den fattige.

Ska man kriminalisera tiggarna?

– Nej, det tror jag vore fel. Men däremot de som organiserar och utnyttjar de utsatta människorna, säger Beatrice Ask.

Förslag i Oslo

Problemet med organiserade tiggare finns i flera av Europas storstäder. I Oslo har polisen nyligen förslagit att man bör kriminalisera organiserat tiggeri.

– De är ofta organiserade i familjegrupper. På morgonen kommer en ”förman” och delar ut olika arbetsuppgifter, det är nästan som ett företag. Sen växlar de uppgifter, en dag kan någon sälja blommor, nästa dag, tigga vid en plats, säger  Björn Åge Hansen, chef för Centrumpolisen i Oslo.

Tiggeri var förbjudet i Norge till och med 2006 och sedan dess har antalet tiggare ökat varje år.

– Vi förstår att det är en grupp människor som i utgångspunkt är fattiga människor, men vi ser också att en del av de bryter mot lagen, till exempel butikssnatterier och stölder av olika slag, säger Björn Åge Hansen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.