Statsminister Fredrik Reinfeldt inledde Moderatstämman i Norrköping med att tala om ”det goda samhället”. Han tog sats i Stockholm på 1700-talet, som då beskrevs som den farligaste staden att leva i, och det senaste kriget 1814 mot Norge.
Fred är bra och förbättrar grannsämjan och utvecklingen, var väl det övergripande budskapet.
– Ska man bli stor i Sverige måste man sälja till andra länder, sade han och betonade betydelsen av frihandel.
– När jag träffade president Obama pratade vi mycket om frihandel. Det är vägen till mer handel och jobb. Vi måste lära av vår historia, hur byggde entreprenörerna Sverige starkt?
Hyllningen till Socialdemokratins jämlikhetssträvan
Reinfeldt fortsatte sin genomgång av Sveriges historia och hyllade en av Socialdemokratins insatser för Sveriges utveckling.
– Här är den pusselbit som Socialdemokraterna allra mest bidragit till Sverige; jämlikhetssträvan.
– De sa att när det här landet blir rikare ska det komma alla till del.
Han fortsatte:
– Vi vill inte se för stora skillnader, vi vill ha en sammanhållning i befolkningen.
”Inga fler socialistiska experiment”
Efter en lång hyllning av Sveriges utveckling kom Reinfeldt fram till ”det galna kvartsseklet”, då de röda fanorna och socialismen dominerade.
– Det var inte den goda stunden i svensk historia. Det var då vi tappade kontakten med vår historia, vår konkurrenskraft och vi fick en sämre tillvaro. Det tog 25 år innan vi vände på det. Regeringen Bildt och regeringarna därefter vände på det. Gör inga fler socialistiska experiment med det här landet, sade Reinfeldt och rev ned applåder.
– Vi döper inte reformer efter oss för vårt projekt är inte oss själva utan människorna.
Talade om bankkrisen
Reinfeldt framhöll att Moderaterna och Alliansen bidrar med tre viktiga pusselbitar till Sveriges fortsätta utveckling.
Den första är garanten för ordning och reda i de offentliga finanserna. Det är lättare att säga än att åstadkomma, framhöll Reinfeldt och tog hanteringen av bankkrisen som ett exempel.
– Det handlar också om att inte lova allt till alla. Det är andra som är verksamma i den branschen. Utgiftskvoten är den samma som när vi tillträdde men på en väsentligt större BNP. Vi har kraftigt ökat forskningsresurserna och ökat resurserna till välfärd och infrastruktur, samtidigt som vi har minskat på andra utgifter, till exempel statsskuldsräntor och transfererings- och bidragssystemen.
– Det är vårt besked till svenska folket. Den som lovar allt till alla kommer inte att klara uthålliga finanser, sade Reinfeldt.
De två andra pusselbitarna är arbetslinjen och kunskapsuppdraget, enligt Reinfeldt.