Regeringen vill skärpa reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill skärpa lagstiftningen för arbetskraftsinvandring.

– Vi bör lyfta möjligheten till återkallelse av tillstånd, sade migrationsminister Tobias Billström i riksdagen.

– Om man vid en kontroll av Migrationsverket upptäcker att det förekommer en situation där löner och försäkringsvillkor inte är i linje med vad man erbjudit, så ska man kunna återkalla tillståndet, sade Billström.

Beskedet kom i samband med riksdagens särskilda debatt om arbetskraftsinvandring som begärts av Sverigedemokraterna.

Förslaget ska nu förhandlas med Miljöpartiet, som står bakom de nya reglerna för arbetskraftsinvandring som infördes 2008.

Skärpta regler

Efter den senaste tidens rapporter om missbruk, där arbetstagare utnyttjas i närmast slavliknande förhållanden, så kräver också MP skärpta regler. Men de ville inte Billström ta ställning till.

– Vi har för vana att inte diskutera via medierna utan gör det direkt med vår samarbetspartner, sade han.

MP vill införa såväl förhands- som efterhandskontroller av arbetsgivare för att se till att de erbjudanden som legat till grund för tillståndet också fullföljs.

Både regeringen och MP fick hård kritik av oppositionen.

Extremt liberala

– Sverige ska vara ett öppet land, men vi behöver inte jobbtrafficking och lönedumpning och skamlöst utnyttjande av människor. Regeringen har riggat ett system som gör det mycket enkelt att utnyttja människor under otillständiga villkor, sade Ylva Johansson (S).

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson hävdade att de ”extremt liberala” reglerna tränger undan svenskars möjlighet att få jobb.

– För att lösa problemen på arbetsmarknaden bör först och främst den inhemska befolkningen utbildas och omskolas, sade Karlsson, som vill se en central behovsprövning.

Efteråt framhöll han dock att partiet är berett att stödja förslag i riksdagen om skärpt kontroll och hårdare regler av det slag som MP vill ha.

Arbetskraftsinvandring

  • Drygt 17 000 personer från länder utanför EU/EES-området beviljades arbetstillstånd under 2012.
  • Totalt har cirka 60 000 getts tillstånd sedan december 2008, då arbetsgivarna gavs rätten att bestämma vilka de vill anställa från länder utanför EU/EES.
  • Största ursprungsland är Thailand, de flesta bärplockare, före Indien, Kina och Ukraina.
  • Migrationsverket utfärdar arbetstillstånd efter viss kontroll.
  • I oktober i fjol permanentades ett certifieringssystemet för erkänt seriösa arbetsgivare. De får rejält kortad handläggningstid.
  • För att stoppa utnyttjande skärpte Migrationsverket i januari i år kraven i åtta särskilt utsatta branscher, bland dem skogsindustrin.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.