Med färska budgetförslag presenterade och ett knappt år kvar till riksdagsvalet är det mycket som står på spel när de åtta riksdagspartiledarna i kväll tar plats i Agenda-studion för höstens stora partiledardebatt. Agenda-debatterna är det enda tillfället där alla partiledarna möts eftersom Stefan Löfven (S) inte får delta i riksdagsdebatterna.
Men den nästan två timmar långa partiledardebatten är unik på flera sätt menar Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet.
– Det blir en jämn spelplan. Det är få sammanhang där alla partier får ungefär mycket tid. Man har också så mycket tid att man faktiskt hinner returnera och bygga upp lite kedjor. Man hinner motivera och berätta mer om sin politik vilket kan leda till lite nyheter som man inte hört förut, säger Henrik Ekengren Oscarsson.
Partiernas kärnfrågor i fokus
Även om det finns plats för en del nytt kommer nog mycket ändå kretsa kring igenkänning tror Henrik Ekengren Oscarsson. Också Katarina Barrling, statsvetare vid Uppsala universitet, tror att det blir en hel del beprövade argument i kvällens debatt, med reservation för att debattämnena ännu inte offentliggjorts.
– Regeringen kommer troligtvis att vilja lyfta fram frågor om regeringsduglighet, Sveriges förhållandevis starka ekonomi, att man vet vilken regering man får om man röstar på Alliansen samt lyfta fram vad den faktiskt åstadkommit. Gissningsvis också upprepa frågan till Löfven: Vad vill du, och med vem?, säger Katarina Barrling.
– S, Mp, V kommer att vilja tala välfärdsfrågor och peka på problem inom denna sektor. Man kommer att hävda att regeringens arbetsmarknadspolitik är misslyckad och att problemen i svensk skola består trots sju år med alliansstyre. SD kommer sannolikt att hävda att den förda integrations- och migrationspolitiken förklarar problem på ett antal samhällsområden.
Bäst när det gäller
Samtidigt som debatten är en möjlighet att nå ut, inte minst för de mindre partierna, sätter den också press på deltagarna.
– Det finns en försiktighetsprincip i det här läget. Ingen vill uttala någon groda eller göra bort sig. Eftersom alla är där blir det maximal konkurrens och det gäller för partiledarna att vara bäst när det gäller, säger Henrik Ekengren Oscarsson.
Att någon av partiledarna skulle ha större press på sig är svårt att säga menar Oscarsson och Barrling, men Katarina Barrling tror att alliansledarna känner att de behöver driva hem sitt samarbete.
– Om Alliansen vill hålla ihop och behålla regeringsmakten känner Reinfeldt, Björklund, Lööf och Hägglund sannolikt en press på sig att övertyga väljarna om det, så att opinionen vänder. En partiledardebatt är ett sådant tillfälle, säger Katarina Barrling.
– En sak att hålla ögonen på är också hur Stefan Löfven förhåller sig till mittenpartierna och om han verkar öppna för samarbeten över blockgränsen.
Viktigt att engagera medlemmarna
Henrik Ekengren Oscarsson tror att debatten kommer ha begränsad effekt direkt på valresultatet men däremot vara väldigt viktig för själva valrörelsen.
– Det är en viktig debatt för de politiska partierna där ledarna ska visa vad de går till val på. Viktigt att partiet talar med en röst i en valrörelse och det är ledarnas uppgift. Det är framförallt på partiarenorna den är viktig. Sympatisörer och kampanjarbetare ska känna att deras ledare gjorde bra ifrån sig, säger Oscarsson.
Något särskilt du hoppas få se?
– Det vore kul om någon kom med ett nytt uttryck som berikar det politiska språket, något som kan bli minnesvärt. Det vara svårt att avgöra det, ibland märker man det direkt när det sägs och ibland tar det ett par månader innan man lägger märke till det. Arbetslinjen till exempel. Vi kommer att få höra nya mantran för första gången.