• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Prins Daniel delade ut välkomstbrev till nya medborgare i Malmö. Här med Eliz Konarska Karlsson och Hanna Karlsson. Foto: Scanpix

Prins Daniel välkomnade nya svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Att vara svensk är ingen särskild hudfärg eller hårfärg, dialekt eller accent, sade prins Daniel när han deltog i en välkomstceremoni för nya svenska medborgare i Malmö på nationaldagen.

En av de runt 280 personer vid ceremonin på Malmö Opera var Dollie Sah från södra Nepal. Hon har bott i Sverige i 4,5 år och kom hit första gången i samband med en konstutställning i Danmark som hon deltog i.

Det är roligt att man ordnar en sådan här ceremoni, tycker Dollie Sah men är samtidigt kritisk till idén om medborgarskap:

-Det borde inte göra så stor skillnad. Om jag bott i Sverige i fyra eller sex år så är jag ändå en människa precis som alla andra. Egentligen borde jag bara behöva ett enda pass för att resa och bo i hela världen.

Välkomstbrev

Prins Daniel delade ut välkomstbrev till de nya svenskarna och förkunnade att svenskheten handlar om att dela ett språk, en plats, en gemenskap och ett ansvar. I fjol fick Sverige drygt 23.000 nya medborgare.

Nationaldagen var som vanligt hektisk för kungafamiljen. På förmiddagen öppnade prins Carl Philip och prinsessan Madeleine portarna till Slottet.

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia var med i Visbys nationaldagsfirande, innan de återvände till Stockholm för att tillsammans med resten av familjen åka kortege i häst och vagn från Slottet till Skansen för det traditionella nationaldagsfirandet tidigt på kvällen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.