Det soliga leendet lät vänta på sig när prinsessan Estelle tog emot på Öppet Slott tillsammans med pappa Daniel och mamma Victoria. Foto: Scanpix

Så firades nationaldagen

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i landet firades nationaldagen den 6 juni. Här har vi samlat bilder från firandet.

I Stockholm började nationaldagsfirandet traditionsenligt vid Slottet, där kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Estelle bjöd in till Öppet Slott.

Senare på kvällen gick den kungliga kortegen vidare till Skansen. Både kungaparet, kronprinsessan Victoria med sin prins Daniel och prinsessan Madeleine med sin blivande make Chris O'Neill åkte med i hovstallets vagnar.

Sverige firar nationaldagen 2013

Tusentals nationaldagsfirare stod längs kortegevägen.

– Sommaren kan också vara förälskelsens tid, en tid då man kanske finner kärleken. Det är också då många väljer att gifta sig. Och en av dessa är i år vår yngsta dotter prinsessan Madeleine som om bara två dagar gifter sig med sin fästman Christopher O'Neill.

Han pekade bort mot de kungliga och inhöstade en varm publikapplåd innan han fortsatte:

– Att se dig, vår dotter, gifta sig fyller oss med både glädje och minnen. Glädje över att du funnit kärleken och någon att bygga din framtid med. Minnen över allt vi har fått uppleva med dig, från din första blick och ditt första skratt till den du är i dag.

Till Rinkeby norr om Stockholm kom integrationsminister Erik Ullenhag (FP) och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

I Göteborg firades 3 815 personer som fick svensk medborgarskap förra året. Två som dök upp för att fira var syskonen Hamsa och Mohanad Jameelah.

– Jag älskar Sverige. Det är så fint här, och så slipper man krig, sa en överlycklig Hamsa.

Nationaldagsgalopp

På Gärdet i Stockholm bjöds det på nationaldagsgalopp, för första gången på hundra år.

Vid Jamtli i Jämtland var det fullt av nationaldagsfirare och motorcyklister åkte runt med flaggor som de delade ut i länets kommuner.

SVT:s Nordnytt sände från Hägnan i Luleå och i andra änden av landet, Trelleborg, var det veteransbilsparad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige firar nationaldagen 2013

Mer i ämnet