Hon varnar för att en Natoutredning skulle skicka signaler till omvärlden om att Sverige är på väg att överge alliansfriheten.
– Man skickar en väldigt stark signal som skapar osäkerhet hos alla våra partners, säger Wallström.
Hon vill i stället få i gång en bred säkerhetspolitisk debatt i Sverige som inte bara handlar om det militära försvaret och ska därför i vår ge sig ut på en debatturné i landet.
Kontroversiellt
En utredning skulle, enligt henne, förhindra en sådan debatt, eftersom fokus då hamnar på den mest kontroversiella frågan, ett svenskt Natomedlemskap. Wallström påpekar att det även råder splittring inom Alliansen i den frågan. Folkpartiet och Moderaterna vill gå med i Nato, medan Centern och Kristdemokraterna för närvarande säger nej. Wallström menar att utredningskravet är ett sätt för Alliansen att dölja den splittringen.
Centerledaren Annie Lööf bekräftar att Centern fortsatt är skeptiskt till Natomedlemskap. Hon tycker dock att det vore bra att utreda för- och nackdelar med ett medlemskap.
– Man tar inte ställning för eller emot medlemskap, utan skaffar sig mer kött på benen, säger hon.
– Det skulle leda till en mer folkförankrad och djupare debatt om säkerhetspolitiken.
Komplicerar försöken
Kraven på en Natoutredning kan komplicera försöken att nå en bred samsyn kring det svenska försvaret mellan Alliansen och den rödgröna regeringen. Allianspartierna vill ta upp utredningsfrågan när de träffar regeringen för att diskutera den kommande försvarspolitiska propositionen.
Lööf påpekar att statsminister Stefan Löfven (S) vill ha en bred samsyn kring det kommande försvarsbeslutet i riksdagen.
– Då måste samtalen föras på bägge parters initiativ, säger Lööf.
Alliansen vill dock inte villkora en försvarspolitisk överenskommelse med en Natoutredning. Utrikesminister Wallström vill å sin sida inte utesluta att en sådan utredning kommer upp till diskussion.
Natodiskussionen har startat sedan den nya moderatledaren Anna Kinberg Batra i lördags meddelade att även hon ville utreda förutsättningar för ett svenskt medlemskap.
Folkpartiledaren Jan Björklund påpekar att fyra av sex partier som kom överens i försvarsberedningen i våras nu vill ha en utredning.
– Då utgår jag från att de (regeringen) som eftersträvar bred samsyn går kravet till mötes.