Årets största mediebråk – historien om Norra Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Reportern Berit Önell på tidningen Norra Skåne, som avslöjat flera skandaler i Hässleholm, petades från sitt jobb i våras. Det blev startskottet för årets största mediebråk.

Berit Önell har jobbat på tidningen Norra Skåne i 27 år, och i mars kallades hon på möte med chefredaktören. Chefen förklarade att kommunens toppolitiker hade klagat hos tidningsstyrelsen. Hon hade fått ett ulitmatum: Flytta på Önell eller bli av med jobbet själv.

– Min första reaktion var: Det här kan du inte gå med på, berättar Berit Önell.

Norra Skåne i blåsväder

Nyhetschefen avgick

Hon förstod att chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk räknade med hennes och nyhetschefen Anders Kauranens lojalitet. Att de skulle hålla tyst om påtryckningarna och vänta tills politikerna hade lugnat ner sig. Då, kanske, skulle Berit Önell få tillbaka jobbet som kommunreporter.

Men så blev det inte. Nyhetschefen Anders Kauranen avgick i protest och både han och Berit Önell kontaktade facket och historien spreds till pressen.

– Jag kan inte se mig själv i ögonen om jag tystar ner en sådan här sak. Jag sa till Mimmi: Om inte du står upp för pressfriheten så får jag göra det. Det fanns inget val, säger Berit Önell.

Vägrade svara

Mimmi Karlsson-Bernfalk fick löpa gatlopp i medierna, anklagad för att ha vikt sig för tidningsstyrelsens krav. Den kända centerprofilen Håkan Mattsson från Ystad, styrelsens ordförande, vägrade konsekvent svara på om han hade hjälpt sina partivänner i Hässleholm, som ville ha bort en obekväm journalist. Eller om han satt press på Mimmi Karlsson-Bernfalk och hotat henne med sparken om hon inte gjorde som han sa.

När Norra Skånes ägare, bolaget Skånska dagbladet och andelsföreningen Skånska tidningsföreningen, höll stämmor i mitten av maj lades locket på. Andelsägaren Johan Hammarqvist försökte ta upp frågan om händelserna på Norra Skåne, men avvisades bryskt. Andra personer som var med under mötet vittnar om samma sak.

”Har fel om att jag ljuger”

Mimmi Karlsson-Bernfalk har hela tiden hävdat att några påtryckningar från styrelsen aldrig ägt rum. Att en rutinerad nyhetschef och en veteranreporter, vars granskningar hon försvarat och berömt, säger att hon ljuger bekymrar henne.

– De har en annan bild än jag har. Jag vill inte säga att de ljuger, för det gör man inte som arbetsgivare, tycker jag. Men däremot – när dom säger att jag ljuger så har dom fel.

Mimmi Karlsson-Bernfalks förklaring till varför Berit Önell petades handlar om att reportern hade slarvat.

– Jag tycker vi bjöd på självmål i våra granskningar. När mindre saker blir fel stjälper det hela avslöjandet, säger hon.

Susanne Gäre, fack-klubbens ordförande på sektionen Norra Skåne håller inte alls med.

– Berit är en mycket samvetsgrann. Det finns inget att dementera i hennes artiklar, säger hon.

Mimmi Karlsson-Bernfalk menar också att Berit Önell gått över gränsen i sin reporterroll.

– Hon blev ett ombud för dem hon skrev om, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Aktivist eller journalist

I några av de skandaler som Berit Önell har avslöjat står kommuninvånaren mot myndigheterna. Ett exempel är den så kallade Linusaffären. Linus Jeppson tvingades riva sitt hus på grund av ett påstått skyddsavstånd, medan hans granne fick bo kvar i sitt hus och dessutom erbjöds ett fördelaktigt hyresavtal med kommunen.

Affären förbluffade politikern Jeanette Thelander (MP), som protesterade och menade att kommunen agerade rättsvidrigt. Två personer, med hus inom samma område, behandlades helt olika av kommunen. Anklagelser om vänskapskorruption bubblade upp till ytan och hon JO-anmälde ärendet. Samma historia beskrevs helt annorlunda av en annan kommunpolitiker som menade att granskaren Önell ”gjort sitt bästa för att missförstå allt”.

– Berit blev en aktör och stod på redaktionen och pläderade för att Linus insändare skulle in i tidningen. Det var bara en sak som nötte ner mitt förtroende för henne. Nu har jag inte något kvar, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

”Drar henne i smutsen”

Bilden av Berit Önell som en aktivist, snarare än journalist, skakar hennes reporterkollegor på huvudet åt.

– Det är märkligt att Mimmi Karlsson-Bernfalk, som inför hela redaktionen hyllat Berit Önells avslöjanden, plötsligt gör helt om och gör henne till syndabock, säger Susanne Gäre.

Berit Önell berättar att chefredaktören under deras första möte sa att hon måste gå styrelsen till mötes – och se till att den granskande reportern blev petad.

– Hon var rädd att förlora jobbet. Hon sa hon skulle ha svårt att få ett annat jobb, säger Berit Önell.

Som ansvarig utgivare har Mimmi Karlsson-Bernfalk ett par plumpar i protokollet. Hon har blivit fälld i Högsta domstolen för brott mot källskyddet och häcklad av tidningar världen över när hon publicerade en artikel med uppgifter om att Fidel Castro skulle vara död. Det visade sig inte stämma.

– Jag sa till henne: Men om du står upp för pressfriheten nu, så blir du hjälte. Klart du får ett nytt jobb. Men hon lyssnade inte, berättar Berit Önell.

Känslor och mobbningsauktion

Mimmi Karlsson Bernfalk säger att konversationen aldrig ägt rum.

– Jag är övertygad om att jag skulle få ett jobb någon annanstans. Jag är en arbetshäst, en bra journalist och jag är inte typen som oroar mig för framtiden, säger hon.

Efter den första turbulenta perioden på Norra Skåne ville facket veta om redaktionen hade förtroende för sin chefredaktör. I en sluten omröstning svarade 96 procent av medlemmarna nej och krävde hennes avgång. Men Mimmi Karlsson-Bernfalk sitter kvar som chef – det dystra röstningsresultatet bekommer henne inte.

– Man kan beteckna det som en stor mobbningsaktion. Det är så otroligt mycket känslor i svall. Men det är inte journalisterna som avsätter en chefredaktör, det är styrelsen som gör det.

Mimmi Karlsson-Bernfalks hårdnackade attityd till kritiken som vällt över henne har förvånat många som följer historien. Hon har till och med jämförts med Bagdad Bob.

Men att böja sig för kritikernas krav om att avgå har aldrig föresvävat henne, säger hon.

– Så länge jag har något att tillföra tidningen, och det vet jag att jag har, så vill jag fortsätta. Jag brinner för journalistik och Norra Skåne.

Cyklade Vätternrundan

I juni, när historien hade rullat på i några månader, markerade Föreningen Grävande jouranlister. 100 grävare från hela landet tog sig till Hässleholm för att hålla seminarium och visa sitt stöd för Berit Önell. Mimmi Karlsson-Bernfalk var inte med. Istället cyklade hon Vätternrundan, fast besluten att ta en Klassiker i år. Om igen kom en våg av kritik. Om igen viftade chefredaktören bort den.

Kommunalråden Lars-Göran Wiberg (C) och Pär Palmgren (M) har också fått kritik. Dears agerande kan uppfattas som påtryckningar har justitiekansler Anna Skarhed slagit fast. Efter en anmälan av Berit Önell, som inte ledde till åtal, läxade justitiekanslern upp kommuntopparna i ett yttrande.

Kallade tidningen ”destruktiv kraft”

Pär Palmgren (M) hade i en insändare kallat tidningen ”en destruktiv kraft” och menade att ”tidningen borde ta sig en ordentlig funderare på om man överhuvudtaget har något ansvar för att förmedla en positiv bild av Hässleholms kommun”.

– Ibland rinner sinnet över. När vi ständigt möts av svarta rubriker som talar om hur inihelvete dåligt allt är i kommunen, då blir det lite jobbigt, försvarar sig kommunalrådet Pär Palmgren (M).

– Jag är en person som säger vad jag menar och menar vad jag säger. Det är inte politiskt korrekt, tydligen. Man ska tassa försiktigt. Det är den lärdomen jag drar, säger Pär Palmgren (M).

Allianskollega Lars-Göran Wiberg (C) fick också kritik av JK. Han hade skickat sin kritiska insändare till styrelseordförande Håkan Mattsson, ”vilket skulle kunna uppfattas som ett sätt att försöka påverka tidningens publicistiska beslut”, skriver JK i sitt yttrande.

Nagel ögat

– Det var fel av mig, men jag var frustrerad. Vi tyckte inte att vi fick gehör för våra åsikter i tidningen, säger Lars-Göran Wiberg (C).

Att Norra Skåne har varit en nagel i ögat för kommuntopparna är lätt att förstå: Flera stora skandaler om märkliga och felaktiga affärer har avslöjats. Från ett allt för dyrt äldreboende, till turerna kring ett nytt parkeringshus och en fastighetsaffär i mångmiljonklassen som mörkats.

Utanför Hässleholm ligger i dag ett kalhygge. En rest från ett beslut att bygga en omlastningsstation för transporter. Kommuntopparna påstod i kommunfullmäktige att finansiären var med med på båten, skogen kunde skövlas. Det visade sig senare inte vara sant, projektet var inte alls i hamn och det fanns ingen finansiär.

”De kör sitt eget race”

Kommunalrådens kritik mot tidningens granskningar kan uppfattas som petig i jämförelse med de avslöjanden som har gjorts om deras affärer.

Det är inte bara Berit Önell och andra grävare på Norra Skåne som reagerat på politikernas agerande. Revisorerna som granskat kommunens affärer har hittat allvarliga fel och brister. Miljöpartiet hoppade av samarbetet med den styrande alliansen i protest.

– Det är inte klokt hur det går till, säger Jeanette Thelander (MP). Vi fick sällan tillräckligt med information, ärenden diarieförs inte och kommuntopparna ljög oss rakt i ansiktet.

Också inom moderaterna, med kommunalrådet Pär Palmgren i toppen, har det varit turbulent. Kritikerna har tystats och lämnat partiet.

– Jag vill beskriva det som en toppstyrning av kommunalråden, säger Ernst Herslow, före detta moderat, som nu är med i det lokala partiet Folkets väl.

– De kör sitt eget race, de älskar stora projekt, men förankrar inte alltid besluten. I slutändan kostar det skattebetalarna en massa pengar, säger Ernst Herslow. 

Kommunalrådet Lars-Göran Wiberg (C) håller med om att det funnits tillfällen när det inte gått rätt till.

– Det har funnits brister, men vi har skärpt våra rutiner nu, säger han.

”Förstår inte rågången”

Björn Häger, ordförande i Publicistklubben, har följt affären kring Norra Skåne och också besökt redaktionen.

– Politikerna i Hässleholm verkar tro att Norra Skåne är ett propagandablad för dem. De säger ”Vi vill inte ha svarta rubriker”. Då har de inte förstått att modellen de vill ha övergavs inom journalistiken på 50-talet, säger han.

Historien ger en bild av politiker som inte förstår rågången mellan politik och journalistik, tycker Björn Häger.

– Ledningen för tidningen verkar inte ha förklarat för politikerna eller sin egen styrelse hur journalistik fungerar, säger han.

Taggade läsare

Läsarna som ska demonstrera på Stortorget i Hässleholm på lördag är taggade. Affischer är tryckta och uppklistrade över stan.

– Vi kommer inte att ge oss förrän Mimmi Karlsson-Bernfalk och styrelsens Håkan Mattson har avgått och Berit Önell har fått tillbaka jobbet, säger Jeanette Ström.

Berit Önell är tacksam för stödet. Under intervjun i kulturhusets lobby kommer flera personer fram och skakar hand. ”Vi håller på dig”, ”Stå på dig”, säger hässleholmarna.

Norra Skåne-härvan är årets största mediebråk. Än är det inte över.

– De ansvariga får inte komma undan med detta. Man urholkar pressfriheten och demokratin om det får gå till på detta viset, säger Berit Önell.

Läs hela historien om Norra Skåne.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norra Skåne i blåsväder

Mer i ämnet