Det skulle behövas ett och ett halv jordklot för att klara människans resursförbrukning och livsstil. Den slutsatsen drar forskarna i Global Footprint Network som räknat på hur mycket ekologiska resurser som går åt. Det handlar om saker som odlingsmark, fisk, skog, rent vatten och klimatpåverkan.
Det har bara gått knappt åtta månader och redan har budgeten för det här året gått åt. Från och med idag lever människan över sina tillgångar.
– Vi måste sluta tära på naturkapitalet och framför allt sluta lagra mer koldioxid i atmosfären genom ohållbar konsumtion av resurser och fossil energi, säger Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF.
Miljöskulden ökar
Fram till mitten av 70-talet levde människan inom gränserna, men sen dess är det ekologiska fotavtrycket större än vad jorden klarar av. Växande befolkning och ökad konsumtion gör att Overshoot day som den kallas kommer tidigare varje år.
Datumet är visserligen en uppskattning, men i år infaller den en dag tidigare än förra året. Konsumtionen per capita och klimatutsläppen ökar för varje år.Vid seklets mitt kommer det egentligen behövas tre jordklot.
Går kanske inte att reparera
Sverige hör fortfarande till de länder som producerar mer ekologiska resurser än vad vi gör av med, men de flesta industrialiserade länder lever över sina tillgångar.
– Om vi verkligen får fart på omställningen mot ett resurseffektivt och hållbart samhälle går det att minska slöseriet med jordens resurser innan skadorna blir oöverskådliga, och omöjliga eller extremt kostsamma att åtgärda, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.