10 poäng för en fågel och 60 poäng för en grävling. Men mest poäng ger räv och mård – hela 80 poäng.
– Det här är osmakligt. Djuren används som underhållning i den här typen av tävlingar, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt.
Stora prissummor
Det blir vanligare med stora jakttävlingar där det gäller att skjuta så många och så stora rovdjur som möjligt i USA. Med prissummor på upp till flera hundra tusen kronor lockas många jägare att delta.
På en av många poängtävlingar som SVT hittat på Jägareförbundets hemsida står det att läsa: ”Alla vet ju att predatorerna har en stor inverkan på småviltstammarna, så därför genomför vi denna tävling. Tävlingen gäller bara för vilt fångat/skjutet inom kretsens geografiska område.”
Men på Djurens Rätt är man starkt kritisk till fenomenet.
– Det är ett olämpligt sätt att bedriva viltvård på. Det kan också leda till att antalet skadeskjutningar ökar och att jaktförfarandet blir slarvigt.
”Kan leda till ökade skadeskjutningar”
Man menar också att tävlingsjakten riskerar att få andra allvarliga konsekvenser.
– Duktiga jägare brukar framhålla att de är måna om djuret och att de då bara skjuter dödande skott. Blir det då ett tävlingsmoment och tidspress kan de leda till ökade skadeskjutningar och att de senare inte följs upp på rätt sätt, säger Moa Richter Hagert till SVT.
Men på Jägareförbundet tycker man inte att poängjakten är anmärkningsvärd.
– Det är ingenting som vi i förbundet har något regelverk för. Det är nog mer ett sätt att få upp intresset för predatorjakten, säger Christina Nilson Dag, informationsansvarig på Jägareförbundet.
Har du någon förståelse för att folk tycker det här är moraliskt tveksamt?
– Det är väl ofta så om man inte känner till hur man jobbar med viltvård. Att man försöker göra en gemensam aktivitet för viltvård och att man gör det på här sättet är inte konstigt för oss som jagar. Vi har inga synpunkter på det, säger hon till SVT.
På Djurens rätt menar man att poängjakten kan göra att fler riskerar att bli slarviga med skyttet, kan det ligga något i det?
– Det ser jag absolut inget samband med, framförallt inte i Sverige. Vi tar etiken på stort allvar. Och just när gäller skyttet, säger Christina Nilson Dag.