Enligt uppgifter till SVT föreslår regeringen att ersättningen ska höjas för dem med lägst inkomster genom att den så kallade grundnivån höjs den 1 januari från 180 kronor per dag till 225 kronor per dag. I månaden handlar det om en höjning från 5.400 kronor till 6.750 kronor. Det handlar om en stor grupp, förra året var det 66.000 personer som ersättning på grundnivån.
–Vi tycker det är viktigt att höja deras nivå, det är viktigare än att höja taket, säger socialminister Göran Hägglund (KD).
Samtidigt föreslår regeringen begränsningar i möjligheten att ta ut föräldraledighet efter barnets fyraårsdag. Endast 20 procent, eller 95 dagar, ska kunna sparas efter fyraårsdagen.
Förslaget är, enligt socialminister Göran Hägglund, ett sätt att att få nyanlända utrikesfödda kvinnor att komma närmare arbetsmarknaden. Bakgrunden är att kvinnor som kommer till Sverige med barn får full föräldraförsäkring och att många stannar hemma med barnen i flera år, något som kan försvåra integrationen både av föräldrarna och av barnen.
–Det är väldigt många som kommer till vårt land och har flera barn. Då får de föräldrapenning för alla de dagar som de allra flesta i Sverige redan har förbrukat. Och så här var det inte tänkt från början, säger Göran Hägglund och fortsätter:
–Har man flera barn blir det flera år som man kan vara hemma utan att så att säga haft en anknytning till arbetsmarknaden, och där blir det ett problem för många att komma in sen.
Regeringen föreslår också att det ska bli möjligt att ta ut föräldraledigt i samband med till exempel lov eller liknande tills barnet fyllt 12 år. I dag är den gränsen 8 år.
I Agenda svarade Hägglund på fler frågor om förslaget, bland annat den om inte hans parti egentligen tycker det är bra att kvinnor är hemma med sina barn?
– Jo det är en delikat balansgång, medgav Hägglund.
– Men vi tycker den här avvägningen är rimlig. Att kunna få föräldrapenningdagar som går mycket högt upp i barnens ålder är inte rimligt.