Ungefär var tionde pappa drabbas av symtom på så kallad postpartumdepression, som är benämningen på den mer eller mindre allvarliga nedstämdhet som kan följa på ett barns födelse. Siffran kommer från en vetenskaplig genomgång bland 43 studier på totalt cirka 28 000 personer och redovisas i det amerikanska läkarsällskapets medicintidskrift Jama.
Okänt fenomen
Om slutsatserna stämmer är det i så fall nästan lika vanligt med depression hos pappor som hos mammor. Ändå är fenomenet förhållandevis outforskat, konstaterar artikelförfattarna.
Ungefär tio procent av papporna blev deprimerade under barnets första levnadsår, vilket kan jämföras med förekomsten av depression bland män i stort som är ungefär fem procent under en ettårsperiod. Den högsta risken sågs när barnet var tre till sex månader, och det fanns en tydlig koppling mellan männens tillstånd och mammornas tillstånd. Detta stämmer överens med svenska resultat som ännu inte har publicerats.
-De har en lite ökad risk om mammorna drabbas, säger Alkistis Skalkidou, läkare vid kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala som har forskat i ämnet depression i samband med föräldraskap.
Kan drabba andra
Mammans postpartumdepression riskerar att gå ut över barnet och familjerelationerna i övrigt. Därför frågar i dag barnavårdscentralerna mamman om hon upplever sig ledsen, orolig eller nedstämd.
Vården borde bli bättre på att fånga upp också männens symtom, anser forskarna; ”i synnerhet i ljuset av det ökade vetenskapliga stöd som pekar mot att tidig depression hos fäder kan ha en genomgripande känslomässig, beteendemässig och utvecklingsmässig effekt på barnen.”
TT
Sömnproblem och oro
* De flesta kvinnor som drabbas av postpartumdepression får symtomen under barnets tre första månader. Störst risk löper den som tidigare har haft diagnosen depression.
* Några vanliga symtom är sömnsvårigheter, stark oro för barnets hälsa, känslor av att inte kunna ta hand om barnet, osäkerhet, nära till tårar, skuld- och skamkänslor, vanföreställningar om sig och barnet.
TT