Foto: Scanpix

ÖB: Utöka det nordiska samarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Överbefälhavare Sverker Göranson står fast vid sitt uttalande att delar av försvaret måste läggas ned om inte Försvarsmakten får mer pengar. Samtidigt vill han utöka det nordiska samarbetet med Finland och Norge redan under 2016.

För exakt ett år sedan träffade SVT Nyheter överbefälhavare Sverker Göranson i Almedalen. Då sa han att försvaret måste ha minst 2 miljarder kronor per år från 2015, annars måste delar av försvaret läggas ned. När SVT:s reporter Kerstin Holm i dag träffar ÖB på militäranläggningen F17 i Visby är budskapet det samma.

– Jag står fast vid allt jag sagt. Utmaningen för Försvarsmakten är ekonomisk och vi måste vara beredda att investera för framtiden, säger han.

Almedalen 2013

Samtidigt säger ÖB att försvarsförmågan ska bli bättre genom ett utökat nordiskt samarbete med Finland och Norge. Styrkan ska öva redan under 2016 och i framtiden kunna sättas in vid skarpa situationer. För att detta ska kunna ske krävs dock att varje land tar ställning till insatsen, säger han.

– Detta blir det första nordiskt förband sedan Balkantiden. Ett sådant samarbetet skulle skapa förutsättningar som möjliggör valmöjligheter för Sverige.

Utöver ekonomiska problem står Förvsvarsmakten inför svårigheter att anställa personal. Framför allt är det svårt att hitta personer som är villiga att anställas under en begränsad tid.

– Rekryteringen till heltidstjänstgörande har faktiskt gått över förväntan. Utmaningen har varit att de inte vill stanna så länge som vi skulle vilja. Än mer utmanande har det varit att anställa till visstidsanställningar.

För att locka fler till visstidsanställningar ska försvaret skriva kontrakt med Arbetsförmedlingen nu under Almedalsveckan. Samarbetet ska underlätta för de som vill ta anställning under en tid att sedan kunna återgå till sitt ordinarie arbete.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet