Nya siffror visar att den totala inkomskillnaden mellan män och kvinnor ökat de senaste åren trots att skillnaden i lön har minskat. Hur hänger det ihop? Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson beskriver situationen så här:
– Under den tid som alliansregeringen har suttit vid makten har faktiskt inkomstskillnaderna ökat och nu är det nästan 63.000 kronor per år i inkomstskillnader mellan kvinnor och män, säger Gunvor G Ericson.
Löneskillnaden har minskat med en procentenhet under Alliansens tid. I dag tjänar kvinnor 94 procent av vad männen tjänar på samma jobb. Ändå har de sammanlagt taget fått lägre inkomster än männen.
Jobbskatteavdraget missgynnar kvinnor
– Det beror dels på jobbskatteavdraget, där konstruktionen av gör att de som tjänar mycket har fått mer i plånboken medan lågavlönade kvinnor har fått mindre. Visserligen har de också fått en minskning, men inte alls lika mycket i kronor och ören. Dels beror det på försämringarna i sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen, säger Gunvor G Ericson.
Detta är alltså miljöpartiets analys av siffror som riksdagens utredningstjänst har tagit fram för partiets räkning om hur nettoinkomsterna mellan kvinnor och män skiljer sig åt, alltså vad som hamnar i plånboken när man räknar bort alla skatter och lägger till kapitalinkomster och bidrag. Och det är här vi ser det stora gapet mellan kvinnor och män.
2006 hade alla vuxna kvinnor i genomsnitt en nettoinkomst på 76 procent av vad männen hade. Förra året hade den andelen sjunkit till 74 procent.
Men räknat i kronor och ören ökade gapet från knappt 45.000 kronor 2006 till nästan 63.000 kronor i dag. Det innebär att männen har mer än 8.000 kronor mer att röra sig med varje månad.