Orakade armhålan väckte nätstorm

Uppdaterad
Publicerad

En jublande glad kvinna i publiken på Melodifestivalen med en orakad armhåla. Det orsakade en upprörd storm av provocerade människor på nätet. Frilansjournalisten Hanna Fridén upprördes istället över det enorma näthatet mot kvinnan.

Efter att Loreen vunnit Melodifestivalen i lördags svepte kameran över den jublande publiken. En glad och hejande kvinna fastnade på bild med viftande armar – som avslöjade en armhåla med hår. Detta var nog för att en nätstorm skulle starta. På Facebook laddades en bild på kvinnan upp – och inom loppet av ett par timmar hade bilden hånats och delats av mängder av människor.

”Borde skämmas”

Drygt 1.700 personer hade gillat bilden i syfte att håna kvinnan då frilansjournalisten och bloggaren Hanna Fridén reagerade. Kvinnan kallades ”äcklig”, ”ohygienisk” och att hon ”borde skämmas”. Hanna Fridén beslöt sig för att kontakta dem som hånade kvinnan. Av de som svarade henne, var det ingen som ansåg sig ha gjort fel.

Vilka är det som näthatar?

-Framförallt är det unga personer. Man ska vara häftig på internet, skriva coola, dryga och dissiga saker så att de blir delade. Det är viktigt att få bekräftelse och därför är det så lätt att gå samman mot en specifik individ – det är så mobbing överlever.

Aldrig förr har Hanna Fridén fått så mycket personliga mejl och kommentarer på en bloggpost som när hon kritiserade näthatet mot kvinnan. På bara en timme hade 25 personer skrivit och berättat att de utsatts för liknande former av näthat.

Har det skett en skiftning från att nätmobba offentliga personer till att rikta sig mot enskilda och okända personer?

-Det tror jag definitivt. När jag växte upp skickade man bilder på dåtidens forum Skunk och då gällde det mest bilder på kändisar eller personer utomlands. Nu är det oftare folk i Sverige Då var tre svar en jättestor feedback. I dag kan en bild så enkelt delas och få 30.000 kommentarer i extrema fall.

Våga säga ifrån

Hanna Fridén anser att för att få bukt på det utspridda näthatandet måste man våga säga ifrån.

-Det finns inga myndigheter som kan fixa det här. Facebook bryr sig inte trots att bilden anmäldes. Det är vi som måste säga att det är fel.

Helena Zachariasson

helena.zachariasson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.