Bo Jireteg har varit sjuk i tre år. Hans hjärta orkar inte längre. Foto: SVT

Snart blir Bo utförsäkrad

Uppdaterad
Publicerad

Bo Jireteg har varit sjuk i hjärtsvikt i tre år. Hans krafter räcker inte ens till att plocka ur diskmaskinen. Men snart når han den bortre parentesen i sjukförsäkringen.

– Och så vill de att man ska gå och jobba... säger han.

Om det hade varit innan reglerna gjordes om 2008 hade Bo sannolikt varit sjukpensionär för länge sedan. I dag finns en hårdare press på de långtidssjukskrivna att börja jobba igen. Efter två och ett halvt år blir man automatiskt utförsäkrad.

”Din sjukskrivning upphör”

– De slog undan fötterna för mig. Den handläggaren jag hade ringde mig och sa “din läkare säger att du kan ta lättare arbete. Det är bara för dig att jobba. Din sjukskrivning upphör den artonde december. Punkt slut”, berättar han.

Bo blev nu Arbetsförmedlingens ansvar. Men något jobb för en lastbilschaufför med svår hjärtsvikt fanns inte och efter några månader gav man upp och lät Bo gå in i en ny sjukskrivningsperiod. Men nu kommer han snart att bli utförsäkrad.

Samtidigt kan Bo på något sätt ändå förstå tanken bakom systemet.

– På ett sätt kan jag förstå att de startade det här, för att komma åt dem som försöker åka gratis på systemet. Det är väl okej. Men det måste finnas andra alternativ. Det drabbar oss som verkligen är sjuka.

F-kassan varnar för ökande sjuktal

Försäkringskassan varnar för att antalet sjukskrivna ökar mer än väntat. Bara i år kommer samhällets kostnader att öka med en miljard kronor. Nu svävar Socialdemokraterna på målet om att ta bort tidsgränsen för sjukskrivningarna.

Många svårt sjuka upplever en utförsäkring som orättvis och kränkande. Samtidigt har sjuktalen pressats ner sedan reglerna stramades åt. 2004 var 213.000 sjukskrivna eller i förtidspension. 2014 hade antalet sjunkit till 85.000.

– Jag tycker det är rimligt när man är sjukskriven att man inte hamnar i en lång passivitet utan att man återkommande ser: ”Vad kan vi göra nu i det läge du befinner dig i, för att du ska kunna komma tillbaka till arbetsmarknaden?” Många kommer också framöver att lida av allvarliga sjukdomar, men för många så finns det arbetsförmåga att ta vara på, säger Johan Forssell (M), vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet.

Ska motiveras till att söka jobb

Få säger det rakt ut, men tanken är att den som blir utförsäkrad ska få så låg ersättning att motivationen att söka jobb ökar. Också Mårten Palme, professor i nationalekonomi, som studerat sambandet mellan ersättning och antalet sjukskrivna, varnar för att ta bort parentesen.

– Problemet är att det kan uppstå en situation som innan vi införde parentesen. Med den här parentesen förstärktes incitamentet att ta sig tillbaka till arbetskraften när man hamnade i ett långt sjukfall. Det incitamentet kommer att försvagas om man tar bort den igen, säger han.

Var viktigt vallöfte för S

För Socialdemokraterna var en generösare sjukförsäkring ett av de viktiga vallöftena. Det handlade inte minst om att skrota den bortre parentesen.

– Sjukförsäkringen ska hjälpa människor tillbaka till arbete och egen försörjning. Taket i sjukförsäkringen höjs och den bortre tidsgränsen i sjukpenningen tas bort, sade partiets ledare Stefan Löfven i valrörelsen.

Men i december gick Sverigedemokraterna och alliansen emot regeringen och krävde att parentesen skulle finnas kvar. Och Socialdemokraterna svävar i dag på målet om hur det blir med utförsäkringarna.

Bo Jireteg är besviken på partiet.

– Jag tycker de har skött det dåligt, de ska stå på sig med att ta bort gränsen i stället för att jamsa med. Det är att springa alliansens ärenden. Sätt hårt mot hårt, säger han.

Reportage i Agenda söndag 25/1 kl 21.15 i SVT2. I studion socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.