Att vara överviktig försämrar rejält chanserna att få ett jobb Foto: Scanpix

Feta har fem gånger svårare att få jobb

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsgivare väljer bort arbetssökande som är äldre, överviktiga, mycket sjukfrånvarande, har icke-europeiskt ursprung, tillhör religiösa minoriteter eller har flera barn. Det visar en ny rapport.

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har gjort ett experiment för att se hur arbetsgivare prioriterar vid anställning. Resultatet visar att diskrimineringen är omfattande.

-Det är absolut stora effekter. Det är lite förvånande att vi får fram de här resultaten, eftersom man sannolikt försöker dölja diskrimineringen, säger Per Johansson, en av artikelförfattarna.

Överviktiga och sjukfrånvarande har det svårast

Det som gör det allra svårast att få jobb är att signalera ohälsa. Den som är kraftigt överviktig eller har varit sjukfrånvarande mer än fem gånger det senaste året måste söka fem gånger så många jobb som den som är normalviktig och frisk för att få ett jobb.

– Det här gör ju att det kan vara enormt svårt för dem som blivit utförsäkrade att komma in på arbetsmarknaden igen, säger Per Johansson.

Islamiskaförbundet: ”Vi saknar åtgärder”

Att vara äldre än 55 år ger också en betydligtmindre chans att få jobb. Och att vara muslim eller jude eller ha flera barn.

-Det här är inga nyheter för oss. Vi får ofta höra från våramedlemmar eller från olika rapporter att det är såhär. Framförallt drabbaskvinnor med slöja, säger Omar Mustafa, ordförande islamiska förbundet.

-Gång på gång kommer rapporter om attmuslimer diskrimineras och det är ju bra att det uppmärksammas, men vi saknaråtgärder. Från regeringen, facket och arbetsgivarorganisationerna.

Judiskacentralrådet: ”Ge oss inte ett påhittat problem till”

Om det inte var någon nyhet att muslimerdiskrimineras så var det desto mer förvånande att också judar skulle ha svårareatt få jobb.

-Det som sticker ut mest är att judardiskrimineras, det är ju en relativt framgångsrik grupp, säger artikelförfattarenPer Johansson.

Och på judiska centralrådet är man inteövertygad om att det här stämmer.

-Jag ifrågasätter det här resultatet. Vi judarär väl integrerade i det svenska samhället. Jag vet bara ett enda fall där enjude upplevt sig diskriminerad på arbetsmarknaden, säger Lena Posner-Körösi,ordförande judiska centralrådet.

Hon tror att det snarare handlar om andrafaktorer än den religiösa tillhörigheten. Att arbetsgivarna som fått fråganläst in andra saker, som att personen inte skulle behärska svenska.

-Vi har problem så det räcker, ge oss inte ettpåhittat problem till, säger hon.

Arbetsgivarna vill inte ta några risker

Diskrimineringen kan delas upp i två kategorier: Att man bedömer enskilda sökande efter vad man tror om olika gruppers genomsnittliga prestation eller att det finns sympatier för eller emot vissa grupper.

Rapporten pekar mot att det i första hand rör sig om den första sorten. Arbetsgivarna är helt enkelt osäkra på hur produktiv en överviktig eller äldre person är och väljer att inte ta några risker. Däremot verkar det inte i någon högre grad vara fråga om rasism eller liknande, att arbetsgivaren skulle ogilla vissa grupper.

-Arbetsgivarna är fokuserade på produktivitet och tycker att några känns osäkrare. Och det är ju bra, på sätt och vis. För den typen av diskriminering kan ju vara lättare att påverka än om det rör sig om personliga preferenser, säger Per Johansson.

Överviktig = halva lönen

Rapportförfattarna har också räknat ut vilken lön arbetsgivarna skulle vilja sätta för att anställa sökande de är osäkra på.

För dem som varit mycket sjukfrånvarande eller är kraftigt överviktiga skulle lönen behöva sänkas med 50 procent. För dem med flera barn eller som tillhör de två religiösa minoriteterna skulle lönen behöva sänkas med 15 procent.

Så gjordes undersökningen

460 arbetsgivare har ställts inför ett antal val.

En rekryterare beskrev först en person som slutat på företaget och vilken roll personen haft.

Sedan fick arbetsgivarna välja mellan två påhittade sökande till jobbet. Dessa hade olika egenskaper, beskrevs exempelvis som överviktiga, muslimer eller att de hade fyra barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.