Tidigare studier har visat att kvinnor som jobbar lika mycket som sina män samtidigt som de tar huvudansvaret för hemmet, löper en ökad risk för sjukskrivning.
Nu står det klart att den här typen av dubbelarbete faktiskt kan göra båda könen sjukare.
Ny studie
I en ny studie från Försäkringskassan som presenteras på forskardagarna i Umeå, framgår det att de pappor som hade huvudansvaret för hemarbetet hade mellan 9 och 25 procents ökad risk att bli sjukskrivna, jämfört med övriga män.
När mammorna slapp ha ansvar för hemarbetet blev de i sin tur friskare. Det tycks alltså som att dubbelarbete kostar på och att kvinnorna står som vinnare när arbetsbördan i hemmet jämnas ut.
Påfrestande att dubbelarbeta
– Ja att dubbelarbeta och att ta ansvar både hemma och i förvärvsarbetet kan vara påfrestande och därmed leda till högre sjukskrivning, säger Laura Hartman som är analysdirektör på Försäkringskassan.
– Men det kan också vara så att den här gruppen män som är ganska liten och udda, fortfarande är normbrytande och det kan i sig vara jobbigt. Det kan leda till sjukskrivning eftersom man kan möta olika attityder och fördomar från både sin omgivning och arbetsgivare.
Traditionell fördelning minskade sjukskrivningarna
Studien visade också att sjukfrånvaron minskade i familjer där mannen var huvudförsörjare och kvinnan främst skötte familj och barn.
– Förmodligen är det så att det återigen är den totala arbetsbördan som spelar roll här. För de här paren kan det vara ett sätt att hantera det så kallade livspusslet, säger Laura Hartman.
Fakta om studien
Resultaten bygger på en registerstudie med samtliga föräldrar som fick sitt första barn mellan 2002 och 2009. Totalt handlar det om drygt 220.000 föräldrapar.
Syftet var att få en bild av sambandet mellan sjukskrivningsrisken och graden av jämställdhet mellan makarna i såväl hemmet och på arbetsmarknaden.
Jämställdhet i arbetslivet definierades i studien som mammans och pappans andel av den gemensamma arbetsinkomsten under barnets tredje levnadsår.
Jämställdhet i hemmet definierades som mamman och pappans andel av det totala uttaget av dagar med föräldrapenning och VAB under barnets tre första år. Detta eftersom tidigare studier har visat att det finns en samvariation mellan uttag av VAB- och föräldradagar och fördelning av hushållsarbete.