Partiledardebatten – minut för minut

Uppdaterad
Publicerad

De blev en het partiledardebatt i SVT:s Agenda under söndagskvällen. SVT rapporterade direkt från debatten – minut för minut.

21. 59 Debatten avslutas.

Vinster i välfärden

Agenda

21.59 Ni har tillsatt en utredning har jag förstått, som ska vara klar 2014, säger Löfven till Alliansen. Vi har arbetat seriöst med detta under året för vi vill ha en balans mellan bra kvalitet och samtidigt valfrihet. Nu skjuter ni på det i två år, avslutar Stefan Löfven.

21. 58 – Kvaliteten i vård och skola har förstärkts av att det finns flera möjligheter. Det har öppnat upp möjligheter och ändrat tänkandet. Barn kan byta skola om de inte trivs och löneläget blir bättre när det blir konkurrens. Men man ska aldrig ha attityden att man fastnar i att det måste vara på ett visst sätt. Vi ser på detta med kritiska ögon och vi ska ställa högre krav, säger Reinfeldt.

21.56 – Det är oförmöget att se till att de utredningar som satts till inte har lett till något. Det kräver att man kontrollerar detta ordenligt, säger Romson.

21.57 Sjöstedt: Riskkapitalbolagen tar inga risker, de skär guld med täljknivar. Miljarderna rinner ju ut i olika skatteparadis.

– Sjöstedt säger till företagarna att de får gärna driva företag men de enda som är tillåtet är att de går med förlust, för går de med vinst är det förbjudet, replikerar Jan Björklund.

21.55 Kvalitetskraven bör skärpas, säger Reinfeldt. – Det är bra att människor som är besjälade att driva skola och vård ska få göra det. Men det finns en risk att hit söker sig också folk som inte är det. Vi ska ställa högre krav på de som driver en sådan här verksamhet, säger Reinfeldt och menar att det finns en risk att många förskolor får lägga ned om man tar bort välfärdsvinster.

– Den oro jag känner är att en del verksamheter står inför beskedet att de kanske får stänga, säger Reinfeldt, som blir konsekvensen när man skapar den osäkerheten som finns inom det rödgröna blocket.

21.52 – Jag tycker vi glömmer bort något ur diskussionen. Det är viktigt med konkurrens och kvalitet och möjlighet att välja bort, För mig handlar inte detta om vinsterna, utan att jag som individ ska få möjligheten att välja, säger Annie Lööf.

Löfven: Vi har jobbat hela året med hur S ser på den här frågan och kommer presentera det senare i höst. Vi ska se till att det finns en balans mellan att medborgarnas pengar används så effektivt som möjligt oavsett vem som utför arbetet. Vi vill ha offentlighetsprincip så att du kan jämföra själv mellan offentlig och privat vård och meddelarfrihet. Vi måste få ner vinstnivåerna, nu är de rejält högre än näringslivet i övrigt. Är det smart använda pengar? Nej.

21.51 – Vem betalar detta? Det är undersköterskan som får färre arbetskamrater, säger Jonas Sjöstedt.

21.50 – Det viktiga är kvaliteten, och den drivs av att man utför något. Du vill inte ha annan verksamhet än kommunen och landsting. De siffror du använder är helt tagna ur luften., säger Hägglund.

21.49 – Valfrihet är en sak, vi är för att man ska få välja äldreboende och vårdcentral. Det vi inte tycker om är att de företag som är avsedda för det här tar pengarna och trixar via skattearrangemang att föra ut dem i landet. Hade man använt det överskott som de här företag gör motsvarar det 22 000 undersköterskor. Är du för att riskkapitalbolag kan profitera på vinster i vården är du för otrygga jobb och lägre bemanning, där skolor lägger ner för att de inte kan göra vinst, säger Sjöstedt till Hägglund.

21.47 Hägglund tar upp en kvinna som var med i Aktuellt som ville ha kvar valmöjligheten att kunna välja sin hemtjänst. – Hon var oerhört missnöjd med den kommunala verksamheten där det kom olika människor varje dag, nu hade hon fått välja ett företag som hon fått anknytning till.

21.46 Vinster i välfärden nu. – Vinster i välfärden ska förbjudas, säger Sjöstedt. Vi ser hur man har flera otrygga anställningar, alla pengar vi har lagt i välfärden ska gå till välfärden.

Skolan

Reinfeldt menar att Löfven inte har ekonomin för sina satsningar. – Vi har gjort mycket av det som Löfven beskriver. Se varje barn, säger han och pekar på att Björklund får mera resurser för varje år.

21.43 – Vi ska ha färre barn i varje klass, vi ska ha läxläsningshjälp för hela grundskolan. Vi ska ha en sommarskola för de som inte klarar sig, säger Löfven.– Den svenska regeringen är den enda i världen som sänker kvaliteten på utbildningsnivån. Svenska elever vill ha möjlighet att få högskolebehörighet.

21.42 – Lärare ska ha en rimlig arbetsförmåga, kompetens och arbetslivssituation, säger Åsa Romson. Hon undrar vilka som efterfrågar en ettårig utbildning. – Näringslivet säger och ungdomarna väljer bort den. För de vet att även om man inte är intresserad av teori i särskilt stor utsträckning under en period i gymnasietiden så behöver man den sen, när man vill utbilda sig vidare, när arbetsmarknaden ställer krav.

21.40 – Vi vill höja lärartäteten och extra hjälp för dem som behöver det. I dag har vi ingen likvärdig skola, vi vill inte ha en skola där riskkapitalbolag plockar vinster. Arbetslivet ställer krav och yrkesprogrammen ska utvecklas med bra praktik, säger Jonas Sjöstedt. Sjöstedt replikerar till att Björklund tycker det att det är för få som söker till vårdprogrammen: – Se till att de som jobbar inom vård och omsorg får en vettig lön så kommer fler söka dit.

21.39 Löfven tar upp att det är alldeles för få sökande till teknik- och industriprogram.

21.38 Rusta elever för att hitta jobben, lärlingsplatser är viktigt och praktiska utbildningar är viktigt, menar Annie Lööf.

21.27 – Vi behöver riktat stöd för de som kommer hit. Förut kom många hit som var väldigt välutbildade, det har nu svängt till att de som kommer hit har en kortare utbildning. Men det går att påverka. Människor är utvecklingsbara, och det sätter vi över resurser för att göra, säger Reinfeldt

21. 36 – Skillnaden mellan infödda svenska elever och invandrade elever är ju gigantisk, när det handlar om skolresultat och behörighet till högskolan. Det är ett strukturellt problem som slagit sönder den svenska skolan, säger Jimmie Åkesson och pekar även på att vidlyftighet med den kommunala skolan och för många friskolor är andra faktorer som har förstört skolsystemet.

21. 35 Det här systemet skapar stor utslagning och spruckna drömmar, menar Björklund. Ska de lågpresterande inte få plats i samhället? undrar han.

21.33 Vi satsar mer på skolan, vi drar inte ner på gymmnasielever där de behöver som mest stöd, säger Åsa Romson.

Skolan nu. Regeringen vill ha en ettårig utbildning på gymnasiet.

– Vi har skapat en grym gymnasiekultur, vi kräver att alla ungdomar ska få en högskolebehörighet, det har inget land klarat. Det slår ut väldigt många ungdomar. Varje år hoppar 7 000 elever av gymnasiet.  Det är bättre att gå en kort utbildning än ingen alls, säger Jan Björklund.

Ekonomin

21.31: Löfven vill halvera rot-avdraget.

Lööf: Rut och rot har gjort svarta jobb vita. Det är en succé, det har gjort att flera har fått arbete.

Angående att V vill slopa rotavdraget: Vi har en akut bostadsbrist, vi vill använda de pengarna för att renovera hyresrätter, det skapar jobb och gör något åt bostadsbristen, säger Jonas Sjöstedt.

21. 26: När ska pensionärerna betala samma skatt som löntagarna? Det går inte att säga, svarar Löfven.

21. 26 Ni vill inte att människors frihet ska bli större, säger Hägglund till Löfven.

Pensionärerna nu. – Det blev en hamburgare mer i månaden, säger Hägglund om den senaste skattesänkningen för pensionärerna. Men räknar man om det blir det 60 hamburgare i månaden med de skattesänkningar vi har gjort den senaste tiden.

21.24 – Slopa fas 3, sätt människor i riktiga arbeten, säger Stefan Löfven.

21. 22 – Det finns en klyscha som säger att man ska satsa sig ur i en kris. Vi behöver stimulera hushållen, säger Jimmie Åkesson.

21 21: – När vi har en kris i Europa kan jag inte förstå att man nu ska ha en glädjekalkyl i budgeten och sänka skatterna med alldeles för mycket, säger Åsa Romson.

21.20 – Skillnaderna i finansiellt sparande mellan regeringen och oppositionen handlar om promille. Vi lägger en offensiv investeringsbudget som är balanserad och ansvarfull. Det vi gör nu är det ni har pratat om i flera år när ni pratat om för lite och för sent, säger Annie Lööf.

Vänsterpartiet vill höja skatten för alla som tjänar mer än 30 000 i månaden. –Vi vill inte låna till välfärden, säger Jonas Sjöstedt.

21.16 – När ni skulle få ihop det är blev det tabberaset i Harpsund. Att låna till att sänka bolagsskatten är inte ansvarsfullt, säger Löfven.

21.15 – Det är att investera i sämre tider, vi har låg skuldsättning och små underskott. De flesta länder kan bara drömma om att göra det vi gör, fortsätter han.

Mina alliansvänner har fått genomslag i budgeten, det är jag stolt för. Vi ger 18 000 nya utbildningsplatser och satsar på unga, säger Reinfeldt.

– Vi har en stark krona, i grunden en god nyhet men vi måste göra annat för att stärka ekonomin. Vad knackar på dörren till morgondagens jobb? Jo, det är ju ha lägre företagsskatter väsentligt ökade resurser, satsning på forskning och infrastruktur och kompetens så att vi får ha kvar jobbet i Sverige, säger Reinfeldt.

Löfven börjar med att säga att regeringen för en ansvarslös ekonomisk politik. De lånar till en sänkning av bolagsskatten. Vi tänker inte låna till sänkningar. De är för lite när det gäller jobben och utbildninge, de sänker utbildningsnivån. Det är bara med fler jobb som vi kan få fart på ekonomin, säger Löfven.

21.15 Debatten tar fart igen. Nu är det ekonomin som är på agendan.

21.00 Debatten tar paus i 15 minuter.

Sjukförsäkringen

– Gör inte en lag som utgår från att alla är likadana, säger Löfven om sjukförsäkringen. Det ska vara inviduellt anpassat.

20.57 – Vi som står här och jobbar mycket tycker att det är skönt att vara ledig. Men för den som är mitt i livet och alltid är ledig är det inte samma sak. Det är extremt omänskligt att förtidspensionera folk som kan arbeta utifrån sin förmåga, säger Björklund.

20.56 – Vi förtidspensionerade för många förut, säger Reinfeldt. – Vi har infört flera rehabiliteringsinsatser för att få ut fler i arbetslivet. Ni kommer att öppna dörren till förtidspensioneringarna igen, säger Reinfeldt till motståndarsidan.

Sjöstedt trycker på att stress i arbetslivet kan göra en sjuk, det handlar om att förebygga och skaffa ett samhälle utan övertid och stress och dåliga arbetsvillkor som gör att folk inte blir sjukskrivna.

– Vinner vi valet ska vi återinföra en mänsklig försäkring, säger Sjöstedt.

20.54: Man kan vara sjukskriven hur länge man vill, men det ska prövas mot arbetsmarknaden, säger Lööf.

Romson vill ta bort tidsgränsen i sjukförsäkringen. – Vi kan inte se att folk blir friska bara för att man har en tidsgräns,när man ska bli frisk.

20.52 – Man ska ha tydliga gränser för att kunna komma ut i arbetet igen, säger Hägglund och menar att det i och för sig kan ske misstag. Hägglund säger att sjukförsäkringen har förändrats på sju punkter.

Sjukförsäkringen nu. Löfven menar att sjukförsäkringen är omänsklig. – Man gör ingen en tjänst om man kastar ut sjuka i fattigdom, säger Löfven.

Klimatet

20.50 Sanningen är att vi har kommit väldigt långt, men vi ska fortsätta att få ner användningen av fossila bränslen ännu mer, säger Reinfeldt.

20.49 Oljeberoendet är det stora problemet, replikerar Åsa Romson och trycker på fler elbilar.

20: 48 Jimmie Åkesson: För många andra utanför storstaden kan man inte bara skippa bilen.

20 47: Det är inte rimligt att köra vatten från Tyskland till Stockholm, när vi har så bra kranvatten, säger Åsa Romson apropå att man bör införa en lastbilsskatt.

Energiförsörjningen är den stora frågan, säger Björklund och trycker på att fler kärnkraftverk måste byggas.

20 46 Ska vi med trovärdighet i världen säga att vi är klimatvänliga måste vi minska utsläppen, säger Sjöstedt och menar att V är det partiet som är mest klimatvänligt.

20.45 Åkerinäringen kommer att drabbas om produktionen flyttas någon annanstans, menar Annie Lööf.

20.42 Löfven vill ha en lastbilsskatt. – Vi måste titta på transportsektorn och hur den kan bli mer klimatvänlig. Vi behöver ha mer transporter över på järnväg. Ni har en gammal syn på järnväg, säger han till Alliansen.

20. 41 Poängen är att det är orimligt med ett samhälle där det är dyrare att åka tåg än flyga, säger Romson och menar att klimatpolitiken redan är för långsam.

20: 40: Annie Lööf tycker att MP är förhastade. – Vi ska göra det i den takt så människor kan hänga med.

20. 39: Klimatet nu. Åsa Romson vill höja bensinskatten med 80 öre. – Det är dyrt att köra bil men vi behöver få in pengar för att satsa på mer miljövänliga transporter som till exempel järnvägen.

Invandringen

20.38 Lööf: Det här blir tydligt, Åkesson lägger all skuld på invandringen. Dessutom höjer ni trösklar för de som är här.

20.37 –Jag har respekt för Jimmie Åkesson som människa, liksom vi ska ha respekt för alla människor. Vi ska inte ha vi och dem i Sverige, vi ska bara ha vi, säger Stefan Löfven.

20.36: Hägglund: Vi måste hjälpa de människor som knackar på vår dörr. Vi måste se till människan här. SD vill skicka tillbaka alla som når landets gränser, ibland till tortyr och förföljelse.

Åkesson: Det är ett alldeles för snävt begrepp om medmänsklighet. De är där i katastrofens land som de måste få hjälp. Tänk på alla där som inte kan ta sig till Sverige och få hjälp, det är dit pengarna ska.

20.33 Sjöstedt: Visst finns det ett problem med massarbetslösheten. Men Jimmie Åkessons politik är en katastrof. Du pratar om människor som att de är en belastning. Du glömmer vad de innebär för vården till exempel.

20.30 Reinfeldt håller med om att kommunerna ska ta ansvar. Men inte att man ska lagstifta om att kommunerna inte får neka. Han pekar på att det är en väldig prövning för Sverige att ta emot det stora trycket på asylsökande.

– Fortsätter vi med gammal omhändertagandefilosofi så blir klyftorna större som Åkesson kan utnyttja i sin politik.  Vi har 4,7 miljoner yrkesarbetande i Sverige och 700 000 av dem är utlandsfödda. De måste lära sig svenska och få jobb. Många av de vill inget annat än att arbeta, säger Reinfeldt.

20.29 Åsa Romson vill ta in fler flyktingar. MP vill se till att inga kommuner kan säga nej till ensamkommande flyktingbarn.

20.28 Invandringen nu. Varför vill SD minska invandringen med 90 procent?

– Det finns 2, 5 miljoner människor som flyr från kriget i Syrien som inte kan ta sig till Sverige, vad händer med dem?  Man plockar pengar från biståndsbudgeteten för att betala för invandring. Det är ingen rättvis politik, det är ingen human politik. Man talar varmt om hur många invandrare, man kan ta in, det är hyckleri, säger Jimmie Åkesson.

Jan Björklund säger att SD:s politik är inhuman och präglad av ren egoism.

Jobben

20. 26 Vi måste få en ersättning som gör att familjer kan få mat på bordet, säger Åsa Romson.

20.25 Ni tror inte att LO kan rekrytera några medlemmar om det inte också inkluderar a-kassa, säger Jan Björklund till Löfven.

– Ni har förstört a-kassan. Ni har gjort arbetslösa och sjuka otrygga, det är oansvarigt att göra på det sättet, säger Jonas Sjöstedt.

Ökar man bara ersättning utan andra reformer så händer ingenting. Den viktigaste reformen på a-kassan är att alla ska med, säger Jan Björklund.

20.23 – De som vet brukar säga att en höjd ersättning höjer arbetslösheten. Vi har i stället valt att satsa på dem som jobbar, de har fått mer i plånboken,

20:21 -Människor måste kunna komma vidare. Då ska vi ha en aktiv arbetsmarknadspolitik, och även arbetslösa måste ha en ekonomi för att konsumera, då upprätthåller man efterfrågan i ekonomin, menar Löfven om den höjda a-kassan. Vi ska ha en högre arbetslöshetsersättning, vi ska säga till de arbetslösa att de kan klara detta.

Sjöstedt räknar upp land som har högre bolagsskatt än Sverige. Ni ger pengar till företag som redan har pengar, säger Jonas Sjöstedt till Alliansen.

Hägglund: Problemet är att de företag som har en tung ryggsäck måste få en lättare.

Jimmie Åkesson: Jag vill prata om ungdomsrabatten. Den här åtgärden är effektiv och dyr, säger Åkesson om de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga. Han hävdar att 14 miljarder som de sänkta avgifterna kostar per år kan användas bättre.

20.18 –Ta storbankerna, de kammar hem storvinster, men de blir inga jobb ändå, de skär ner ändå, säger Jonas Sjöstedt.

20.15 Att sänka kostnader för företag, är något vi har varit duktiga på, säger Lööf. – Det vi ser nu är att den globala ekonomin kärvar, som gör att glasriket och Volvo får skära ner.

– Se till att ungdomsarbetslösheten inte blir längre än tre månader. När man sänker arbetsgivaravgiften så sänker man för det som har redan har arbete, menar Löfven.

Det är dyrt och oansvarigt, istället för att rikta det till de ungdomar som inte har gymnasieutbildning. Därför är yrkesintroduktionsjobb viktigt, svarar Stefan Löfven.

20:12 Krogmomsen nu. Jag är helt övertygad om att den har haft effekt, säger Annie Lööf.

Jan Björklund tar exemplet med Espresso House där en stor andel av de anställda är under 30. 130 ungdomar riskerar att bli av med jobben om skatterna höjs.

– Det hjälper inte att kalla det affärsplan när planen är att affären ska gå i konkurs, säger Björklund till Löfven.

20.10: – Innovationskraft ger nya jobb, säger Åsa Romson. Där delar ju inte jag meningen att vi ska sänka bolagsskatten utan sänka arbetsgivaravgiften.

– Du ger miljoner till svenska företag men du tar miljarder, Löfven, säger Annie Lööf om att S-skatteförslagen ligger 30 miljarder över regeringen men att företagssatsningarna är mindre.

20:07: Reinfeldt; Utanförskapet har minskat kraftigt. När jag tillträdde hade vi 550 000 långtidssjukskrivna, det har minskat. Vi gör även särskilt satsningar på unga. Hur kan högre arbetsgivaravgifter för unga och återställd krogmoms ge fler jobb?

20.04 – Vi har en högre arbetslöshet nu än när ni tillträde, säger Löfven till Reinfeldt.

20.03 – Ni är bra på siffertrixande, men var är jobben? frågar Löfven regeringen. Vi har högre arbetslöshet och högre långtidsarbetslöshet än när ni tillträdde. Vi driver innovationstekniken, vi måste ha kompetens som regeringen vill ta bort, börjar Löfven. Reinfeldt är en siffertrixare, det ger inga jobb. Se till att de ungdomar som vill ha jobb, får jobb.

20.00 Debatten startar. Debatten startar med jobben.

19.35 Sist av partiledarna anländer Fredrik Reinfeldt. – Jag gjorde crosstraining med mycket armhävningar, svarar han på frågan om hur han laddat inför kvällens debatt.

– Jag har tagit det lite lugnt och lyckades se att Djurgården kvitterade mot Kalmar,  så jag är lite uppåt bara av det.

– Jag hoppas kunna förklara hur oroligt det är i Europa och vilken press på jobb som finns. Det känns som att de rödgröna drar isär med allt högre skatter som de lägger på att framförallt anställa unga, säger Reinfeldt.

– Centern och KD fick stort genomslag i budgeten och det har varit viktig för deras parti. Det viktigaste nu är att jag har en motståndare som har avblåst sin förnyelse. Sverige är väldigt utsatt i ett oroligt Europa, vi måste stärka konkurrenskraften och förstärka jobben och det hoppas jag att debatten kommer att handla om, fortsätter Reinfeldt.

Det har gått dåligt för både KD och Centerpartiet i de senaste opinionsundersökningarna, hur påverkar det Alliansen?

– Vi har ju lärt oss att opinionsundersökningar inte är valresultat. Men jag vill ju gärna visa ikväll att jag tror på min allians, jag tycker om att samarbeta med mina alliansvänner.

19:30 Stefan Löfvén anländer till SVT: -Jag började dagen med att dammsuga, sedan tog jag en långpromenad. Vi ska tala om regeringens gigantiska misslyckande med jobben och vår lösning på det.

Hur ska du vända den opinion som anser att Reinfeldt är skickligast att leda landet?

-Det ska jag göra med en bättre politik. Och så kan man konstatera att Alliansen inte är ett regeringsalternativ eftersom två partier ligger utanför regeringen.

19:24. -Det här är första gången som Löfvén ska få bestämma färg, säger Jan Björklund.

–Han har svarat undvikande på alla frågor hittills, och nu har man börjat märka att det är samma politik som Juholt hade.

-Vi är redan väldigt samsnackade om företag och skola exempelvis, säger Björklund som svar på om Alliansen snackat ihop sig innan debatten. Men vi har pratat om det mesta tidigare, men vi har också pratat lite grann nu inför debatten.

19:16. –Jag vill prata om miljö- och energifrågor, säger Annie Lööf till SVT:s reporter på plats vid entrén. Det är alltid viktigt att göra bra ifrån sig och gå in väl förberedd i en debatt, fortsätter Lööf. Mitt viktigaste vapen är centerns politik. Den ska jag presentera med vilja, kraft och passion.

19:14. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt anländer. -De viktigaste frågorna ikväll blir vinster i välfärden, arbetslösheten och ekonomin.

-Vi har haft kontakt med varandra, svarar Sjöstedt på frågan om han snackat ihop sig med S och MP.

18:54. Jimmie Åkesson anländer och säger sig vara jetlaggad, och har druckit två liter kaffe under dagen. ”Ska du bara prata om invandring idag?” – ”Ja, jag ska bara prata om invandring”, skämtar Åkesson. ”Nej, jag hoppas prata om ungdomsarbetslösheten där regeringen har misslyckats. Dock är ju invandringen vår profilfråga och jag hoppas på en uppsluppen och rolig debatt.”

18:46. Åsa Romson anländer och vår reporter på plats ställer frågan ”Vad ska du göra för att få upp miljöfrågorna på agendan igen?”

-Jag ska se om jag har ett hemligt vapen, men jag hoppas att de andra partiledarna förstår att det är viktigt att vi ska prata om det här igen, annars ska jag nog komma på något sätt att får dem att förstå det.”

18:41. SVT och flera andra medier är på plats vid SVT:s entré vid Oxenstiernsgatan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet