I dag presenterade polisen sin nya samordning av bedrägeribrotten.
– Bedrägeribrotten ökar lavinartat, tvärtemot annan brottslighet som minskar. Nu skapar vi ett nationellt bedrägericentra i Stockholm. Det tror jag kommer att leda till att de slutar öka, säger Bengt Svensson, chef vid Rikspolisstyrelsen.
På bara ett decennium har bedrägerierna ökat med 1 442 procent. I dag anmäls över 136 000 misstänkta brott, eller över 370 bedrägerier varje dag. Det är nästan vart tionde anmält brott. Då finns också ett stort mörkertal som aldrig anmäls.
– Orimligt många drabbas av den här brottsligheten. Nu ska vi kartlägga och stävja organiserade bedrägeribrott genom att samla kompentens på ett ställe. Stockholmspolisen har redan i dag 140 poliser som arbetar med bedrägerier, nu samordnar vi för att få bättre metoder för att möta brottsligheten, säger Bengt Svensson.
Det låter väldigt lite med tre miljoner kronor? Varför satsar ni inte mer på vart tionde brott?
– Vi har ju gjort andra satsningar också, men nu kommer vi att få en bättre bild och därmed bli mer effektiva, säger Bengt Svensson.
Det handlar om mellan fem och sex civila personer som ska tillsättas för att få en bättre kompetens och tydligare nationell styrning av polisens arbete. På centrat ska några internetspanare och underrättelseexperter finnas och personer för logistik.
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, tycker att det är på tiden att polisen tar tag i frågan.
– De har försummat detta väldigt länge. Det här har skötts förskräckligt dåligt av polisen hittills. Men det är löjligt lite pengar, det får de inte sex experter för. Men visst är det så att det borde klara det här med befintliga resurser, säger han till TT.
Inte fler utredare än i dag
Men någon utökning av antalet poliser som arbetar uteslutande med bedrägerier blir det inte. Åtminstone inte i ett första skede.
– Min bedömning är att åtminstone hälften av de här brotten är seriebrott eller hör ihop med den organiserade brottsligheten, och kan vi samla de utredningarna på ett bättre sätt än i dag, så kommer vi också att kunna både förebygga, lösa och bekämpa nya brott, säger Bengt Svensson.
Och enstaka brott, vem ska utreda dem?
– Vi kommer att fortsätta att arbeta med att lösa bedrägeribrott på alla polismyndigheter i länet och jag tror att ett centra kommer att leda till att alla prioriterar de här brotten på ett annat sätt i dag. Men alla bedrägerier kommer vi aldrig att kunna lösa eller förhindra.
Polisen lägger ett stort ansvar också på banker och kortföretag för att de ska förbättra säkerheten för den enskilde så att det inte blir lika lätt att luras. Men allmänheten måste också utbildas.
Våga vägra betala!
I dag startar Polisen Bedrägeri sin satsning på en hemsida där man kan gå in och få veta hur man ska agera för att inte bli lurad. Sidan vänder sig främst till företagare, eftersom det är de som i första handd blir lurade, och där brottslingarna ofta hotar med inkasso. Det mest konkreta tipset är att aldrig betala. Något som konsumentvägledare ibland hävdar att man ska göra för att undvika inkasso och Kronofogden.
– Det är helt fel! Du ska aldrig betala, utan bestrida fakturan och polisanmäla brottet så fort som möjligt, säger Anders Olofsson, kriminalkommissarie på Polisen Bedrägeri.
Exakt hur du gör står på www.bestrid.nu. Inkassoföretag behöver också informeras om bestridandet. Då skickar inkassoföretaget enligt god sed inte vidare kravet till Kronofogden.
– Jag är medveten om att det låter som att sticka ut hakan, men det är egentligen enkelt. Om ingen betalar en bluffaktura, så kommer det brottet att upphöra, säger Anders Olofsson, kriminalkommissarie.
Bedrägeribrott
2005 var antalet anmälda bedrägeribrott 59 000. 2012 var antalet misstänkta brott uppe i 136 000.
Samtidigt är polisens uppklaringsprocent mycket låg, lägre än för andra brott.
SVT har bevakat bedrägeribrott länge, som i satsningen på Miljonbrotten tillsammans med Leif GW Persson på ”Veckans brott”. Polisen har också utrett problemet länge.
I dag presenterades deras satsning. I dag öppnar också www.bestrid.nu där du får veta hur du gör om du utsatts för ett misstänkt bedrägeri. Sidan vänder sig i första hand till företagare eftersom det framför allt är de som är drabbade.
(SVT)
Diskutera polisens satsning på svt.se!
Har du betalat en bluffaktura nån gång? Tror du på rikspolischefens förhoppning att bedrägerierna slutar öka nu? Vad tycker du om polisens nya satsning på bedrägeribrotten? Välkommen att diskutera med oss i kommentarsfältet.