Jan Strid. Foto: SVT

”Positiv dragning” och feljämförelser

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens presentation av Fas 3 sågas av expert.

När Arbetsförmedlingen förra sommaren presenterade en egen enkät med Fas 3-deltagare fick den stor uppmärksamhet i media. Huvudbudskapet gick på tvärs mot den negativa mediabilden av Fas 3: en övervägande majoritet av deltagarna var nöjda med sina platser. Nu får Arbetsförmedlingen hård kritik för presentationen och tolkningen av enkäten.

-Det är en väldigt positiv dragning, säger Jan Strid, är lektor vid Göteborgs universitet och utbildar journalister i att granska undersökningar och statistik.

SVT granskar Fas 3

När Arbetsförmedlingen i fjol presenterade sin enkät blev rubrikerna entydiga: en stor majoritet av Fas 3-deltagarna var nöjda med sin plats. Det var också huvudnyheten i Arbetsförmedlingens eget pressmeddelande, som hade rubriken “Tre av fyra är nöjda med sin plats i Jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas”.

Jan Strid påpekar att det fanns flera andra resultat i enkäten som gav en mycket mer dyster bild av Fas 3. Bland annat upplevde många deltagare att deras arbete skulle ha utförts av ordinarie personal.

Försvarar rubriken

Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Jan-Olof Dahlgren var själv inte med och utformade enkäten, men försvarar rubriksättningen i pressmeddelandet:

-Det var huvudbudskapet i de svar vi fick, att de var nöjda!

I rapporten görs också en jämförelse mellan nöjdheten hos deltagarna i Fas 3 och deltagarna i Fas 1 och 2. Arbetsförmedlingen skriver att fas 3-deltagarna “är därmed allmänt sett mer nöjda med sin plats” än deltagarna i fas 1-2.

-Det är ju inte sant, för man har inte frågat Fas 1 och 2 om de är nöjda med sin plats, säger Jan Strid.

Jan-Olof Dahlgren svarar:

– Mycket av kritiken handlade om just innehållet i fasen. För oss var det viktigt att få svar om det, men jag kan inte gå in på exakt hur man vägde av respektive fråga.

Jan Strid reagerar också på att deltagarna i Fas 3 fick tre olika svarsalternativ: “ja”, “nej” och “ja delvis” – och att man sedan slog ihop “ja” och “ja delvis”-svaren.

– De flesta enkäter brukar innehålla ett neturalt mellanläge, svarar Jan-Olof Dahlgren.

– Vi sa att det fanns en grupp som var i huvuddelen nöjda och en grupp som var missnöjda.

Men ett delvis-svar kan väl lika gärna tolkas som att man är delvis missnöjd?

– Ja men man är fortfarande delvis nöjd!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Fas 3

Mer i ämnet