Trycket blev för hårt för en av Sveriges mäktigaste industriledare Sverker Martin-Löf. I dag meddelade sin avgång efter sajten N360.ses och Svenska Dagbladets avslöjanden om att han flugit med SCA:s privatplan, bland annat till och från jaktresor. Martin-Löf själv har dock avfärdat kritiken som grundlös.
”Privatjet används mycket i svenskt näringsliv”
SVT Nyheter fick i dag en intervju med efterträdaren Anders Nyrén, nuvarande vd i Industrivärden. Han försvarar flygresorna och medger samtidigt att han varit på jaktresor och åkt med i SCA:s privatjet. Hans fru ska också ha varit med på resor.
Men om något varit olämpligt tycker han den kommande granskningen får avgöra.
– Det här med privatjet i olika former används väldigt mycket i svenskt näringsliv, det är en företeelse vi måste vänja oss vid, säger Nyrén och fortsätter:
– Formerna för hur man skall genomföra det kan diskuteras, men i grund och botten handlar det om att bli mer effektiv i sitt arbete. Om det sedan finns gränsdragningsproblem får en utredning komma fram till.
Tradtion sedan 30 år tillbaka
Nyrén menar att det är en tradition sedan 30 år tillbaka att åka på jaktresor.
– Ja absolut, det är vi många som varit. Det är en tradition att anordna jaktrepresentation.
Han var också på fotbolls-EM i Kiev, och i London på OS med privatplanet. Till London fick även frun åka med.
– Jag har inga kommentarer till det.
Aktiespararnas VD: ”Man äger varandra”
Anders Nyrén talar ogärna om företagskulturen på SCA, utan vill helst bara kommentera att en av näringslivets stora maktsfärer nu gör ett generationsskifte. Handelsbankens vd kliver upp och blir styrelseordförande, i banken och i SCA. Nyrén själv blir ordförande i maktbolaget Industrivärden, som kontrollerar SCA, Sandvik och Handelsbanken och har stor makt även i Ericsson.
Aktiespararnas vd Carl Rosén menar att det han kallar ”träpatronkulturen” runt Sverker Martin-Löf och SCA-toppen varit känd länge. Han tror att korsägandet som funnits kring flera av Industrivärdens företag gjort detta möjligt.
– Man äger varandra, och det är nog därför detta har eskalerat just i denna företagsgruppen. Man har inte behövt gå till omvärlden och fråga om lov, säger Carl Rosén.
”Problematiskt med korsägande”
Har det varit en osund företagskultur?
– Det är för tidigt att säga om den varit osund rakt igenom, men att den varit osund på toppnivå i SCA det är väl ställt utom allt tvivel.
Carl Rosën tycker allmänt att korsägande i bolagssfären runt Industrivärden är problematiskt. Särskilt när samma personer suttit på olika stolar och i praktiken beslutat om varandras förmåner, och attesterat varandras räkningar.
Och det är efterträdaren Anders Nyrén som i egenskap av ersättningsutskottets ordförande i SCA attesterat flera av Sverker Martins-Löfs personliga utgifter – vilket inte är resorna, enligt Nyrén.
Ska ”bredda gruppen av beslutsfattare”
Ett av besluten från Industrivärden i dag i samband med att ordföranden Sverker Martin Löf avgår, är att man skall ”bredda gruppen av beslutsfattare”. Anders Nyrén säger i dag att de varit får få:
– Det blev lite få, ja, det stämmer.
Man skall också undvika det som kallats ”personunioner”.
– Vi skall undvika att man har beslut där man är beroende av varandra eller upplevs vara beroende av varandra, förklarar Nyrén.
Har det blivit sådana beslut för din del?
– Nej.
Men Nyren är själv ett av många exempel på personunion, just med Sverker Martin Lööf. I Industrivärden var Martin-Löf Styrelseordförande, och chef för VD- Anders Nyrén.
I SCA var Anders Nyrén ordförande i ersättningsutskottet och hade avgörande inflytande på ersättningen till styrelseordförande – Sverker Martin-Löf.
Sista huvudet inte rullat i skandalen
Carl Rosen tror inte de sista huvudena har rullat i denna skandal. Han vill inte brännmärka alla som varit på jaktresor, men han vill se en noggrann granskning av vem som gjort vad, och som borde få konsekvenser för andra som åtnjutit dom omdiskuterade förmånerna från SCA:s privatflyg.
– Jag tycker det är extremt omodernt att man behöver åka på jakt för att göra affärer,
– Alla som varit inblandade i affärer eller utnyttjat företagets resurser på ett otillbörligt sätt kan ju inte vara kvar, menar Carl Rosén.