Foto: TT.

Rasbegreppet ska bort ur lagen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att begreppet ras ska försvinna ur den svenska lagstiftningen. Men förslaget får kritik från Afrosvenskarnas riksförbund som menar att begreppet är viktigt för att belysa diskriminering.

I morgon fattar regeringen beslut om att tillsätta en utredning som syftar till att ta bort rasbegreppet från svensk lagstiftning, berättar integrationsminister Erik Ullenhag för SVT Nyheter.

– Vi vet att det egentligen inte finns olika mänskliga raser. Vi vet också att den grundläggande delen av rasismen handlar om att man tror att det finns olika raser, att rastillhörigheten gör att man beter sig på ett visst sätt, och att vissa raser är överlägsna andra, säger Erik Ullenhag.

Kontroversiellt begrepp

Enligt integrationsministern har rasbegreppet en negativ klang, och riskerar att underblåsa fördomar. Därför ska ordet bort ur den svenska lagstiftningen. Men frågan om själva rasbegreppet är kontroversiell och har debatterats i decennier.

De som argumenterar för att rasbegreppet ska bort bygger sitt resonemang på att alla människor är lika, och stödjer sig på den vetenskapliga ståndpunkten att raser inte finns. Att då använda begreppet är att erkänna att människan skiljer sig åt beroende på vilken ras man tillhör.

De som däremot argumenterar för att rasbegreppet ska vara kvar menar däremot att begreppet är användbart för att faktiskt kunna se och erkänna att rasismen existerar. Med rasbegreppet är det lättare att kunna konstatera att vissa grupper faktiskt är utsatta för rasism.

Vill behålla begreppet

Några av de som hårdast argumenterar på denna linje är Afrosvenskarnas riksförbund. Zakaria Zouhir, ordförande för Afrosvenskarnas riksförbund och aktiv inom Vänsterpartiet i Stockholm, beklagar regeringens beslut i den här frågan.

– Rasbegreppet är ett begrepp som vi inom Afrosvenskarna har lyft upp i många år, eftersom vi tycker att det är ett väldigt viktigt begrepp. Framför allt är det ett viktigt instrument för att belysa den strukturella diskriminering som finns i samhället. Och som drabbar en betydande del av samhällets medborgare, enbart på grund av deras hudfärg, säger Zakaria Zouhir.  

”Rasisters redskap”

Erik Ullenhag vill däremot vända på resonemanget. Så länge vi fortsätter att använda rasistbegreppet så behåller vi rasisternas starkaste redskap för sin argumentation, menar han.

– Rasismen vill vi bekämpa, och i rasismen är grunden att det finns olika mänskliga raser. Då ska inte en lagstiftning innehålla ordet ras, om vi faktiskt menar att det inte finns några raser, säger Erik Ullenhag.

Men Zakaria Zouhir menar att rasbegreppet måste vara kvar. Han menar till och med att de som tar bordet ordet ras också bidrar till att sopa den strukturella rasismen och alla fördomar under mattan. Problemet förminskas, kort sagt.

– Jag blir lite orolig över att man går denna väg. Man vill sopa det här under den blågula mattan och låtsas som att vi inte har rasism i samhället, att människor inte drabbas, och att vi inte delas upp i olika kategorier, säger Zakaria Zouhir.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.