Efter SVT:s film ”Skolfesten” för två veckor sedan, som granskade John Bauerkoncernens konkurs, har regeringen sagt att den vill ha en lagändring som omöjliggör för kortsiktiga riskkapitalbolag att äga såväl skolor som vårdbolag.
Det är en dramatisk omsvängning från i september då finansminister Anders Borg i riksdagen entusiastiskt försvarade riskkapitalisterna inom svensk friskola.
En av landets mer namnkunniga finansanalytiker Peter Malmqvist, som också medverkade i ”Skolfesten”, skrev efter filmen ett inlägg på DN Debatt om hur man kan undvika konkurser i friskolor. Ett av förslagen var att införa ett låneförbud. Han menade att lånen i John Bauer trängde undan utrymme för skolverksamheten när det började gå sämre för koncernen.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) vill inte gå lika långt men ser ändå ett behov av någon form av reglering av belåningen.
– Det får prövas i varje enskilt fall, säger han till SVT.
– Det går inte att säga att det skulle vara oacceptabelt i varje enskilt fall att en friskola tar ett lån, men det går inte heller att ge carte blanche.
Lånebegränsning ska utredas
Och nu säger alltså finansmarknadsminister Peter Norman, som ansvarar för den så kallade ägarprövningsutredningen, att utredningen även ska titta på belåningen i friskolekoncernerna. Utredningen ska föreslå skärpta krav på ägarna till både skolor och vård och komma med förslag i februari 2014.
Regeringen har aviserat tilläggsdirektiv för de nya kraven som ska få bort kortsiktiga riskkapitalister. Skolinspektionen, som redan enligt de tidigare direktiven ska få en roll när det gäller att granska friskolornas ekonomi skulle alltså i framtiden kunna slå ner på hög belåning, eller rent av vägra tillstånd till företag som skaffar sig stora lån.
Peter Norman vill inte säga vad han själv tycker innan utredningen är klar, men säger att låneförbud eller lånebegränsning tillhör det som bör utredas.
– Jag har ingen uppfattning om ett låneförbud vore möjligt, men det är en av de saker utredaren bör titta på, säger han.