Nu tvärvänder Socialdemokraterna från vallöftet om att företagen ska slippa betala för den andra sjuklöneveckan.
Istället lägger regeringen fram alliansens förslag om ett högkostnadsskydd som främst gynnar små och växande företag.
Det var i sitt första sommartal i augusti 2012 som Stefan Löfven presenterade Socialdemokraternas löfte om att slopa företagens kostnader för den andra sjuklöneveckan.
”Det här är en viktig del i en socialdemokratisk företagsvänlig politik”, sa han då.
Löftet upprepades gång på gång i valrörelsen men nu har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet enats om en helt annan lösning.
– Vi går vidare med ett förslag som innebär att vi från den första januari inför ett högkostnadsskydd som innebär att framför allt små och medelstora företag får ett bättre skydd mot stora kostnader med sjuklöner, säger näringsminister Mikael Damberg (S).
Miljardkostnad
Att ta bort den andra sjukveckan skulle kosta minst 1,5 miljard om året. Dagens förslag innebär istället en årlig kostnad på totalt 360 miljoner. Miljöpartiet ville i valrörelsen slopa sjuklönekostnaderna helt för företag med upp till tio anställda.
– Nu genomför vi det här först och sedan får vi se vilken effekt det här har på företagandet. Själva poängen är att minska kostnaden och risken och vilja anställa, säger Mikael Damberg.
Identiskt med alliansens förslag
Regeringens nya sjuklöneförslag är identiskt med det alliansen gick till val på. Och att det finns parlamentariskt stöd för förslaget är ett av skälen till att det läggs fram, enligt Mikael Damberg.
– Det är bra att man har lyssnat på Centerpartiet. Men budgeten är en helhet och det är en jobbfientlig budget man lägger, säger Annie Lööf (C) och syftar bland annat på att regeringen vill ta bort den sänkta arbetsgivaravgiften för unga.
Positivt för småföretagare
För ett företag med fem anställda, 25 sjukdagar om året och en lönesumma på två miljoner innebär förslaget att sjukkostnaderna minskar från 22 000 kronor till 10 000 kronor nästa år. Det nya högkostnadsskyddet kommer för de flesta företagare att börja gälla redan efter två sjukdagar och ersättningen betalas ut automatiskt.
Svenskt Näringsliv välkomnar Socialdemokraternas tvärvändning.
– Det är trevligt att med ett positivt förslag, särskilt mot bakgrund mot att det vi hittills hört från den nya regeringen inte varit positivt för våra företag, säger Carina Lindfelt, avdelningschef för arbetsmarknadsfrågor på Svenskt Näringsliv.