Foto: SVT

Reinfeldt tror på enormt spanskt nödlån

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt tror att Spanien kommer att söka nödlån. I Ekots lördagsintervju och i en intervju med SVT Nyheter nämner han siffran 80 miljarder euro.

Fredrik Reinfeldt tror inte på Spaniens påstående om att man inte kommer att begära nödlån.

– Omvärldens och marknadens bedömningar att det krävs omfattande stöd för rekapitalisering av de spanska bankerna. Det har talats om belopp uppemot 80 miljarder euro. Så i realiteten talar vi om en av de största finansiella räddningsaktionerna i modern historia, säger Reinfeldt till SVT Nyheter.

Eurokrisen

– I realiteten är det inte märkligt heller. Bankerna är nära kopplade till den bubbla på tillgångssidan när det gäller byggande och bostäder som har brustit. Nu måste detta hanteras, annars sprider sig dessa problem på ett allvarligt sätt till Europa och världen, säger han till SVT.

Enligt Reinfeldt har spanska politiker haft en återkommande tendens att hävda att det inte finns några problem.

Tror inte på bankunion

Han är inte övertygad om att en bankunion med gemensam insättningsgaranti är lösningen i den akuta krisen.

– Jag skulle inte vilja ha det för Europa i det här läget därför att det liknar mycket förslaget om euroobligationer, det vill säga helt plötsligt ska man börja betrakta skulder som gemensamma fast de har byggts upp på högst olika sätt. Och det i länder där man fortfarande inte har gjort tillräckligt för att förstärka konkurrensförmågan och ha ordning i sina offentliga finanser. De som har skött sig får betala mer, de som har misskött sig slipper en del av kostnaderna för sin egen inaktivitet, sade han i Ekots lördagsintervju.

Euron – en bra idé

Reinfeldt tycker fortfarande att euron långsiktigt är en bra idé.

– Men den blev inte som det var tänkt, i den meningen att det krävdes stor skötsel för att få komma in i euron. Det är rätt uppenbart att länder som Grekland egentligen inte var redo.

– Det kräver också fortsatt skötsel när man väl är inne i euron och flera länder har syndat, sade han i intervjun.

Fakta: Krisen i de spanska bankerna

Andelen problemlån i de spanska bankerna har den senaste tiden rusat uppåt till de högsta nivåerna på 18 år.

Internationella valutafonden IMF beräknar att bankerna behöver minst 40 miljarder euro i nytt kapital. Men enligt den internationella bankföreningen IIF kan det behövas totalt 76 miljarder euro för att täcka upp alla förluster, som beräknas kunna hamna på svindlande 260 miljarder euro.

Bankkrisen är en direkt följd av hushållens problem i Spaniens djupa ekonomiska kris, med en arbetslöshet på över 24 procent.

(TT-Reuters)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet