Reinfeldt efterlyser jobbpakt för unga

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen för just nu samtal med arbetsmarknadens parter om en jobbpakt mellan stat, fack och arbetsgivare.

För att få ner ungdomsarbetslösheten utlovade statsminister Fredrik Reinfeldt i dag en jobbpakt mellan regeringen och arbetsmarknadens  parter. Samtidigt tror Reinfeldt att ekonomin nu tillåter reformsatsningar i höstens budget.

Det berättade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vid partiets presskonferens i Visby idag. Förslaget välkomnas av Socialdemokraterna.

Jobbpakten

Förhoppningen är att jobbpakten ska ge minst 30 000 nya jobb och sänka den så kallade jämviktsarbetslösheten.

Modellen som diskuteras har sin förebild i de tidigare avtal om yrkesintroduktion som slutits av bland annat Metall och Teknikarbetsgivarna, där utbildning och arbete delas.

Syftet med jobbpakten är att både ungdomar och långtidsarbetslösa ska kunna dra nytta av att staten står för en större del av lönekostnaden.

–Det kan ske genom handledarbidrag eller lägre arbetsgivaravgiftger, säger Fredrik Reinfeldt.

Sverige ska satsa när andra ska spara

Och när statsministern intervjuades i SVT:s Gomorron Sverige i morse påstod han att Sverige kan satsa när andra europeiska länder måste spara.

–I merparten av Europa sänker man löner och höjer skatter. Vi pratar trots allt om satsningar på infrastruktur och forskning. Sådant som kan få företagare att vilja satsa lite extra.

Infrastruktur framför skattesänkning

Fredrik Reinfeldt poängterar att eventuella reformer måste diskuteras med de andra partierna i alliansen men att han upplever att det finns ett ekonomiskt utrymme för vissa satsningar. Ett femte jobbskatteavdrag ryms dock inte.

–Vi har mycket små marginaler i våra offentliga finanser. Jag tycker det är viktigt att få fram resurser till forskning, innovation och infrastruktur och därför tror jag inte vi kan sänka skatterna för låg- och normalinkomsttagare. Även om det skulle vara välkommet, säger Fredrik Reinfeldt.

Ovanligt konkret

Enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutsson har inte statsministern varit så konkret tidigare när han talat om reformer i höstens budget.

–Infrastrukturpropositionen som kommer i höst handlar om satsningar på vägar och järnvägar. Och den forskningspolitiska propositionen ska enligt Jan Björklund innebära en ordentlig satsning på forskningspolitik, säger Mats Knutsson

–Det kommer säkert att bli mer så småningom men frågan är hur mycket de vågar satsa redan nu och hur mycket de kommer att spara till valårsbudgeten.

Regeringen planerar också en sänkningen av bolagskatten.

Hur mycket den ska sänkas kommer att avgöras i samband med budgetförhandlingarna inför höstbudgeten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jobbpakten

Mer i ämnet