Fredrik Laurin, reporter på Uppdrag granskning Foto: SVT/Sofia Sabel

Reportern: Det kommer mer Snowden-uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska öppenheten måste ifrågasättas och debatten om FRA:s arbete fortsätta sade Fredrik Laurin, reporter på Uppdrag granskning, när han svarade på frågor om avslöjandet av Sveriges inblandning i NSA:s spionage.

SVT kunde i dag avslöja att Sverige spelar en viktig roll i USA:s arbete med att spionera på ryska ledare. Informationen har kommit till ytan efter att reportrar från Uppdrag granskning mötte de brittiska journalisterna Ryan Gallagher och Glenn Greenwald – Greenwald som legat bakom de flesta tidigare Snowden-läckorna. Fredrik Laurin var en av de reportrar som fått ta del av innehållet i dokumenten som handlar om FRA:s roll i spioneriet – tidigare i dag chattade han med SVT:s läsare.

Reportern skriver att han, och redaktionen, känner sig trygga med dokumentens äkthet. Deras innehåll, namn, datum, system med mera är detaljer som man kunnat kontrollera.

Snowden-dokumenten

– Vi baserar det också på att Snowdens dokument, varav hittills uppåt 500 publicerats över hela världen inte en enda gång beslagits med faktafel eller att vara förfalskningar, skriver Laurin.

”Få kvitton på att övervakning leder till säkerhet”

Fredrik Laurin efterlyser större öppenhet kring FRA:s arbete, och en debatt kring FRA-lagens ”snåriga skrivningar” samt vad dessa innebär för de integritetsbrott som begås.

– Sanningen är att vi har väldigt få kvitton på att övervakningen leder till någon som helst större säkertet. Man bör noga överväga vad man kastar ut med badvattnet innan man tillåter näst intill oinskränkt övervakning för att känna sig säkrare. Det är min syn på saken efter att ha följt frågan i 20 år.

Dessutom menar han att strålkastarna bör riktas mot svenska politiker kring bland annat granskningen av spioneriet mot EU-kommissionen tidigare i år.

– De, och svenska folket, borde ställa sig frågan varför Sveriges utrikesminister (på egen hand?) var den ende som ställde sig bakom David Cameron när han lade in veto mot att EU skulle kräva att USA förklarade sig om avlyssningen innan man satte sig ner och förhandlade om handelsavtal.

Kan leda till diskussion

Laurin tror att det senaste avslöjandet kommer att få politiska konsekvenser – framförallt i frågan kring vilka parter Sverige samarbetar med.

– USA är en stor och viktig partner för Sverige, men det är också ett land som är mycket kontroversiellt med invasion i Irak byggd på lögner, fokrättsvidriga läger där man förvarar människor utan rättsprocess etc.

Ett flertal läsare lyfte den säkerhetspolitiska risken de nya uppgifterna kan innebära. Fredrik Laurin svara att man noga övervägt riskerna med att publicera och ifrågasätter också att spioneriet som sådant är något som skulle förebygga krig.

– Vi har balanserat på en säkerhetspolitisk knivsegg sedan (och under) andra världskriget. Frågan är om att spionera på vissa länder och lämna ut informationen till andra befrämjar säkerheten. Eller tvärtom.

Fler uppgifter kommer. Fredrik Laurin skriver att man på Uppdrag granskning även har inblick i hur stor roll Sverige spelat i den globala övervakningen i jämförelse med bland annat andra nordiska länder.

– Det är intressanta uppgifter som framkommer i materialet.

Hela chatten med Fredrik Laurin hittar du här och om du vill veta mer om hur SVT resonerat kring att publicera uppgifterna kan du läsa det här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet