Protester i Caracas mot gripandet av svensken Foto: Scanpix

Riksdagsman vittne i terrorrättegång

Publicerad

Rättegången mot en svensk, åtalad för terrorbrott i Colombia, börjar gå mot sitt slut. Idag vittnar den svenske riksdagsledamoten Jens Holm (V) på Colombias ambassad i Stockholm.

Svensken, som har colombiansk bakgrund, hararbetat med colombianska nyheter genom den Stockholmsbaserade nyhetssajtenAnncol, som Colombia hävdar har använts till propaganda för Farc-gerillan.

Holm, som var med och grundade Anncol, ser falletsom principiellt mycket viktigt.

”Enobekväm vänsterpolitisk journalist”

Enligt en polisrapport har den 56-årige mannenvarit ”huvudansvarig för kontakter samt politiskt och ekonomisktstöd” till Farc-gerillan i Europa. Försvaret å sin sida anser att hanenbart är en för Colombia obekväm vänsterpolitisk journalist.

Jens Holm säger att även om man kan ha synpunkterpå ensidigheten i det som Anncol publicerat har sajten utgjort en viktigmotvikt till regeringen. Han har under de 15 år som han känt den åtalade intesett något som tyder på att han skulle vara aktiv i Farc.

Holm, som lämnade Anncol för 10-15 år sedan, anseratt fallet är principiellt viktigt med tanke på Sveriges roll som mottagarlandför tusentals politiska flyktingar från olika länder.

”Skulle sända en obehaglig signal”

-Politiska flyktingar som kommer hit fortsätterofta sitt engagemang via hemsidor, radio och tidningar. De ska ha rätten attsäga och skriva vad de tycker och det ska inte finnas några tvivel om attSverige står upp för de grundläggande mänskliga rättigheterna, säger Holm.

-Blir han dömd för terrorbrott sänder det enobehaglig signal till andra politiska flyktingar i Sverige om att regeringeninte står upp för dem.

Ambassaden följer utvecklingen

Svensk ambassadpersonal har haft mycket kontaktmed den åtalade i Colombia och har närvarat i domstolen vid flera tillfällenunder rättegången, säger Anders Jörle, presschef på det svenskautrikesdepartementet.

-Han mår efter omständigheterna väl, men vem måregentligen bra av att sitta i fängelse, säger Jörle.

Fortfarandeingen förklaring från Venezuela

Svensken greps i Venezuela i fjol och utlämnadestill Colombia efter bara några dagar. Omständigheterna utlöste diplomatiskdramatik, då Venezuela underlät att informera Sverige, där mannen harmedborgarskap.

Sverige har uttryckt sinirritation över överlämnandet, men har över ett år efter gripandet inte fåttnågot förklaring från Venezuela.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.