Romer i Sverige – 500 års förtryck

Publicerad

Rapporter och utredningar kommer och går, men utanförskapet för romerna består.

Nu – 500 år efter det att de första romerna kom till Sverige – kräver romerna upprättelse.

-Vi får inte det stöd vi förtjänar, säger Rosita Grönfors, ordförande i Romska och resandes kvinnoförbund.

Kvinnornas situation är värst. Sju av tio anmälningar till diskrimineringsombudsmannen (DO) från romer uppges komma från en kvinna.

-Vi är väldigt synliga. Det är så uppenbart att vi är romer och det märks ofta i vardagssituationer, något som tyvärr också drabbar barnen. De står som tysta vittnen när vi nekas entré till en butik eller blir förföljda därinne, säger Diana Nyman som representerat romer i en arbetsgrupp hos DO.

Enstämmiga rapporter

Diskriminering på bostadsmarknaden. Hos socialtjänsten. I arbetslivet, omkring 80 procent är utan jobb. Rapporterna om utanförskapet för 50 000 romer i Sverige har varit många och enstämmiga.

-Romska grupper kränks dagligen. Folk hör och ser det, men det är ingen som agerar. Det är liksom okej att behandla romer illa, säger Diana Nyman.

I år är det 500 år sedan de första romerna registrerades i Sverige och i samband med detta har regeringen presenterat en strategi för romsk inkludering. Målet är att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga faktiska rättigheter som en icke-rom.

-Romer är den grupp som drabbas av störst utanförskap, därför har vi ett långsiktigt angreppssätt. Det behövs göra mycket insatser i allt från hur skolan fungerar till förtroendet för majoritetssamhället, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) till TT, och konstaterar att staten hittills inte gjort tillräckligt.

Vitbok ska skrivas

En så kallad vitbok ska också skrivas. I den ska alla övergrepp och kränkningar sättas på pränt.

-Det är viktigt att erkänna historien och göra den mer känd för att kunna klara ett arbete med romsk inkludering i dag, säger Erik Ullenhag.

Det skulle bli ett romskt kulturår av 2012. Några öronmärkta pengar för större satsningar avsattes inte av regeringen, men Statens kulturråd fick i uppdrag att puffa för utställningar, teaterpjäser och annat bland statliga kulturinstitutioner. Med snart tio månader in i det romska kulturåret lyser de romska satsningarna med sin frånvaro.

-Men hur länge ska vi behöva berätta om historia, i hur många år ska vi sitta och spela gitarr och dansa? Vi blir inte integrerade av att dansa och göra utställningar, säger Rosita Grönfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.