Foto: Scanpix

RS-epidemi fyller akuten på Sahlgrenska

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan har mer än 120 barn varje dygn kommit in för vård av RS-viruset till Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Majoriteten av barnen har varit andningspåverkade, och de flesta bar också på viruset, säger barnläkaren Anders Lindblad till SVT Nyheter. 20 barn ligger just nu på akutavdelningen på Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Totalt fyra barn har vårdats på intensivvårdsavdelningen.

– Akutavdelningen har tömts på barn med andra mer vanliga medicinska problem. Vi har haft möte hela förmiddagen och ordnat nya platser på barnkirurgen. I princip tränger RS-barnen ut de andra och vi har väldigt svårt att få plats.

”Ingen vet varför”

Vad den kraftiga epidemin beror på kan ingen svara på i dag.

– Det är ingen som vet varför, och jag har ingen teori. Epidemierna kommer tillbaka varje år eftersom man inte blir immun mot RS-infektionen, säger Anders Lindblad.

– Vad jag kan säga är att den är stor och kommer tidigt.

RS-viruset bryter ofta ut som en vanlig förkylning, men drabbar barn under sex månader eller kroniskt sjuka äldre barn särskilt illa. Stor slemproduktion gör att barnet får svårt att andas och ta upp syrgas i luften. Problemen kan i längden leda till lunginflammation. Läs mer om RS-viruset här.

Sällsynt med dödsfall

– Ju mindre barnet är desto sjukare blir det i allmänhet. Om barnet har svårt med andningen och inte får i sig mat ska man uppsöka sjukhus. Men det är extremt ovanligt att barnet dör, säger säger Anders Lindblad.

– Men alla blir inte svårt sjuka. Kanske en eller två läggs in på sjukhus, och av dessa är det bara ett fåtal som behöver intensivvård.

Gör man ingenting åt det kan RS-viruset vara väldigt farligt. Barn kan dö av det, även om det är extremt sällsynt. Om barnet blir väldigt trött, har svårt att äta eller om andningen blir ansträngd bör man söka hjälp på en barnmottagning eller vårdcentral, säger Anders Lindblad.

Flera andra sjukhus har också påverkats av epidemin. Barnakuten i Borås tar emot omkring 40 barn per dag, uppger lokala medier.

Smittskyddsinstitutet har tidigare konstaterat ovanligt många fall tidigt på säsongen, vilket brukar tyda på att det kan bli en hög topp med många drabbade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.