–Vi måste få regler för framförallt kläder och plast som används i matförpackningar, där är risken störst att vi får i oss farliga ämnen, säger Åsa Westlund (S) i EU-parlamentet.
Miljöregler och regler för vilka kemiska ämnen som ska vara tillåtna, är EU-frågor eftersom det gäller gemensamma krav för varor som ska kunna säljas på hela den inre marknaden i alla 27 EU-länder. Vill man ha strängare regler så är det på EU-nivå frågan måste drivas igenom.
Oroas som småbarnsförälder
Åsa Westlund är själv småbarnsförälder, och hon oroas av de många larmen.
–Hudkrämer som man smörjer på huden, plastförpackningar som värms i mikrougnar och kläder och textilier som småbarn kanske tuggar på, det är sådant som lätt kommer in i kroppen, säger EU-parlamentarikern Åsa Westlund (S).
Hon har nu i oktober lagt fram ett eget initiativbetänkande som hon hoppas få stöd för av miljöutskottet och sedan hela EU-parlamentet.
Småbarn tuggar på kläder
–Jag föreslår fler tester och att farliga ämnen fasas ut, vi måste särskilt granska kläder, textilier som lakan och plastförpackningar, säger Åsa Westlund. Vi har regler för leksaker som barn kanske har i munnen, nu måste vi få det för allt annat där det finns kemikalier som kanske är hormonstörande.
Forskningen har hittills haft svårt att särskilja effekterna av enskilda ämnen, medan det står klart att en blandning av ämnen kan vara farliga. Forskarna kan också se att vissa hormonstörande ämnen är farliga för gravida kvinnor och små barn men inte påtagligt farliga för vuxna män.
Barn lika viktiga som 50-åriga män
–Att olika människor reagerar olika är inget argument emot reglering, säger Åsa Westlund. Vi måste ha ett samhälle också för barn och gravida kvinnor, inte bara för män i 50-årsåldern.
Om EU-parlamentet stöder Åsa Westlunds rapport om hormonstörande ämnen så kommer parlamentet att kräva att EU-kommissionen lägger fram detaljerade förslag till ökad testning och reglering av ämnen som kan vara hormonstörande.