Foto: Scanpix

S och V gick hårt åt regeringen i varseldebatt

Uppdaterad
Publicerad

När riksdagen under fredagen debatterade hur politiken ska möta det som går under benämningen varselvågen krävde Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att regeringen lägger fram en tilläggsbudget. Den nuvarande budgeten bygger på dagdrömmar, hävdar de båda oppositionspartierna.

Redan när Anders Borg lade fram regeringens budget den 20 september kritiserade oppositionspartierna finansministern för att utgå ifrån alldeles för optimistiska prognoser både när det gäller tillväxt och arbetslöshet.

Sedan dess har läget på den svenska arbetsmarknaden förvärrats som en följd av den internationella krisen och varslen avlöser varandra. Häromdagen kom LO med en prognos som säger att arbetslösheten ökar från 7,6 procent till 8, procent valåret 2014.

I sin budget utgår regeringen ifrån att det finns ett utrymme på 23 miljarder som kan användas för reformer. Enligt Socialdemokraterna är detta ett budgetfyrverkeri för goda tider, inte för de svåra som nu väntar oss. Förutsättningarna för regeringens budget är ogiltiga, enligt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

–Ni litar mer på prognoser från finansdepartementet än på verkligheten, sade Ylva Johansson, Socialdemokraternas talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

Folkpartisten Carl B Hamilton påpekade i debatten att Socialdemokraterna ropar på förslag från regeringen som stimulerar ekonomin, samtidigt som Socialdemokraterna lägger fram en budget med mindre pengar för reformer.

Mindre pengar men den rätta medicinen, är Socialdemokraternas svar, som också innehåller återkommande attacker på regeringens sänkning av bolagsskatten, som barasägs gynna framgångsrika storföretag.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström anklagade oppositionen för att vilja montera ned arbetslinjen med bland annat stora skattehöjningar. Engström har inga ambitioner att lägga fram någon ny budget.

–Regeringen har lagt fram en kraftfull budget, sa hon. Och den har ännu inte hunnit verka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.