Förslagen om skattesänkningar måste i praktiken finansieras med lån, menar Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson och pekar på prognosen att Sveriges statsbudget går med underskott i år och nästa år.
– Regeringen fortsätter med samma politik som efter sju år resulterat i hög arbetslöshet, högre än i jämförbara länder, hög ungdomsarbetslöshet, stigande långvarigt utanförskap och sjunkande skolresultat, säger hon till TT.
– Jobbskatteavdragen har hittills inte löst problemen på svensk arbetsmarknad. I stället behövs pengarna för att investera i skolan, till lärare, fler ungdomar på högskolan, bättre matchning på arbetsmarknaden och mer infrastruktur och bostäder.
”Tydlig konflikt i valrörelsen”
Med beskeden från Fredrik Reinfeldt ser hon med tillförsikt fram mot den väntande supervalrörelsen.
– En regering som fortsätter att driva en politik som uppenbarligen inte haft den effekt man hoppats på, kommer att stå mot en socialdemokrati som har tydliga förslag om investeringar från framtiden i Sverige. Det kommer att bli en jättebra och tydlig konflikt i valrörelsen, säger Magdalena Andersson.
Få prioriterar skattesänkningar
Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är kritisk till Reinfeldts besked om skattesänkningarna och hänvisar till en Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av MP och som visar att endast 6 procent av svenska folket vill att regeringen ska prioritera ett nytt jobbskatteavdrag.
”När allt fler barn inte får det de behöver i skolan, är det verkligen en ny skattesänkning Sverige behöver?”, säger Fridolin i ett pressmeddelande.
1.007 personer svarade i undersökningen på frågan ”Om du tvingas välja, vilket av följande förslag tycker du att regeringen ska prioritera i höstens budget?”. Många fler ville se satsningar på sjukvård (30 procent) och skola (29 procent), framför ett femte jobbskatteavdrag.