S-topp vill inte ha fastighetsskatt

Publicerad

Fastighetsskatt ger stora och säkra intäkter, men Socialdemokraterna tänker inte återinföra den.

-Svenska folket vill inte ha en fastighetsskatt, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.

-Det är ett pragmatiskt nej till fastighetsskatt, sade Andersson på en pressträff med journalister i riksdagen.

Hon tonade ned förväntningarna på vad partiets pågående översyn av skatterna, ett arbete som leds av förre statsrådet Leif Pagrotsky, ska leda till.

Haussats upp

-Det har haussats upp lite. Ibland låter det som om man tror att vi ska komma med ett nytt skattesystem. Det klarar man inte i opposition, sade Andersson och hävdade att S redan givit en rad besked om skattepolitiken.

S har gjort klart att genomförda jobbskatteavdrag ska vara kvar, men inga nya komma. Och avdragen för hushållsnära tjänster och för rot-arbeten vara kvar, men villkoren för att få dem ska ses över.

Andersson gör tummen ned för att återinföra förmögenhetsskatten, även om hon inte är principiell motståndare.

-Jag har hittills inte sett någon modell så väl utformad att den skulle fungera, sade hon.

Arvs- och gåvoskatten är heller inte aktuell att återlansera för S, enligt henne. Den var inte oproblematisk när den fanns, framhöll hon. Och det är inte nödvändigtvis med miljarder från skatt på förmögenheter eller arv man driver fördelningspolitik.

-Skatter i sig har inget egenvärde, det är vad man använder intäkterna till, sade Magdalena Andersson.

Tar lätt på

Förre S-finansministern Pär Nuder, och förra miljöministern och blivande riksdagsledamoten Lena Sommestad, har båda kritiserat den nuvarande S-ledningen för att utan vidare ställa upp på finansminister Anders Borgs (M) åtstramningspolitik, och hålla igen när det skulle behöva gasas.

Den kritiken tar Magdalena Andersson inte så hårt på. Hon gör åter klart att S ställer upp på regeringens strama politik för att hålla överskott i budgeten på sikt.

Däremot kan de pengar som finns användas till satsningar mot ungdomsarbetslöshet och på utbildning, i stället för dyra sänkningar av arbetsgivaravgifter och krogmoms, enligt Magdalena Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.