Fredrik Reinfeldt tillsammans med partisekreterare Kent Persson. Foto: Scanpix

”Siffrorna är bekymmersamma”

Uppdaterad
Publicerad

Det stora lyftet för Socialdemokraterna har påverkat stödet för de andra partierna stort och reaktionerna bland de mindre partierna är blandade.

-Trenden har synts hela våren så det är inget nytt men vi tar siffrorna på allvar och de är bekymmersamma, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson, som inte är förvånad över de nya siffrorna där M backar.

-Det vi försöker göra nu är att öka takt och tempo på både vårt politiska och vårt utåtriktade arbete. Senast i helgen delade vi ut 60.000 vykort om åtgärder på arbetsmarknaden och för att återvinna förtroendet måste vi prata mer med väljarna, säger Kent Persson.

Hans förklaring till tappet är att Moderaterna blivit stillasittande.

-Dessutom är vi mitt i en mandatperiod där regeringar historisk sett alltid tar stryk och där oppositionen inte kommer med några besked och därför går okritiskt granskad.

Kent Persson beskriver läget som tufft men säger att det var ännu tuffare för fyra år sedan.

-Och då kavlade vi upp skjortärmarna, vände och vann – det ska vi göra igen.

Slår ifrån sig kritiken

Kritiken om att S inte presenterar tillräckligt tydliga alternativ till regeringens politik slår Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin ifrån sig.

-Jag tycker vi har börjat bli tydliga i de två frågor som vi tycker är viktigast för Sveriges utveckling och som jag också tror väljarna tycker är viktigast: jobbfrågan och skolfrågan, säger hon till TT.

Enligt Jämtin visar siffrorna att opinionen belönat S för att partiet fokuserat på ”det som är viktigt för Sverige – fler jobb och bättre skola”. Nye partiledaren Stefan Löfven, som i januari i år tog över efter Håkan Juholt, är också viktig.

-Partiledaren är viktig för ett parti, dels för utformningen av politiken men också för framtoningen. Men partiledaren är inte partiet. Politiken måste gå hand i hand med partiledaren, säger Jämtin.

”Visar missnöjet med regeringens politik”

-Min första tanke när jag såg siffrorna var att den sittande regeringen är svag. Samtliga regeringspartier backar, och ett ligger till och med utanför riksdagsspärren, vilket visar på ett stort missnöje med den politik regeringen driver, säger miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.

Miljöpartiet är i denna, liksom flera tidigare mätningar, Sveriges tredje största parti.

-Vi har stabiliserat oss på den platsen och det är ett glapp mellan oss och de andra partierna i riksdagen, säger Wallner

Samtidigt visar SCB:s mätning en kraftig nedgång för MP, från 11,7 procent till 8,1 procent.

-Vi backar en del men det beror på att novembermätningen gjordes under en tid då socialdemokraterna var svaga och det är naturligt att de väljare som då uppgav andra partisympatier nu går tillbaka till S när de känner mer förtroende för partiet, säger partisekreteraren som beskriver självförtroendet inom MP som gott.

”Dålig vana”

Dagens SCB-mätningen är den tredje i rad där Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren – något som enligt partisekreterare Acko Ankarberg Johansson sporrar partiets medlemmar att bli ännu mer aktiva.

-Tyvärr har vi en dålig vana att ligga dåligt till mellan valen, för att sedan få högre stöd på själva valdagen. Det här är vi inte nöjda med och därför har vi startat ett starkt eget politiskt arbete vid sidan av alliansen där vi bland annat satsar på politikområdena familj, skola och ungdomsarbetslöshet, säger Acko Ankarberg Johansson. 

Enligt partisekreteraren får partiet just nu 30 nya medlemmar i veckan.

-Det är ett mödosamt arbete att återvinna förtroendet men vi kommer att göra det genom att kristdemokrater runt om i hela landet samtalar med människor, säger Acko Ankarberg Johansson.

”Inget att hurra för”

Centerpartiet backar i dagens mätning från 5,5 procent i november till 4 procent.  

-Det här är inget att hurra för det här, det bekräftar den bild vi har sett i ett antal mätningar under våren, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson till TT.

-Socialdemokraternas uppgång, utan att egentligen presentera någon politik, har tryckt ned alliansen, säger han och tror att regeringspartierna och alliansregeringen uppfattas som lite trötta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.