Så gjorde vi undersökningen

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning av förskolan gjordes utifrån en enkät som skickades ut till 2000 barnskötare.

Kommunal har, tillsammans med Novus, skapat en panel bestående av en slumpmässig rekrytering av ca 10 000 av kommunals medlemmar. För vår granskning fick vi tillstånd från Kommunal att göra en undersökning riktad till de barnskötare som finns i deras panel. Novus har ansvarat för utskick och sammanställning av undersökningen.

En webb-enkät gick ut till 2000 barnskötare och vi erhöll svar från 1062. Det innebär en svarsfrekvens på 53 procent. Då vi bara var intresserade av de som arbetar som barnskötare idag, handlade första frågan om detta. 832 barnskötare var i tjänst, och det var till dessa som vi riktade övriga frågor till.

SVT granskar förskolan

Barnskötarna har fått svara på frågor hur det ser ut på just deras avdelning när det gäller hur många barn som är inskrivna där, hur många ”heltidspersoner” som arbetar där och hur många av dessa som är förskollärare med mera. Dessutom försökte vi få en bild av om det finns några skillnader i hur barngruppernas storlek och personaltätheten ser ut ”på pappret” och hur det faktiskt ser ut genom att barnskötarna även fick svara på hur det faktiskt såg ut på deras avdelning en särskild dag, nämligen den 16/10.  

Vi har även ställt frågor om de upplever att de kan garantera barnens säkerhet och leva upp till läroplanen. vi ville se om det finns något samband mellan dessa frågor och barngruppernas storlek och personaltätheten ute på avdelningarna.

Bakgrund

Vi gjorde undersökningen för att vi ville klarlägga hur det ser ut på olika avdelningar ute på landets förskolor. Den statistik som Skolverket har i dagsläget belyser bara väldigt schematiskt hur det ser ut på avdelningarna. Till exempel finns det bara en genomsnittlig siffra per kommun över personaltätheten (mätt som antalet barn per personal) i förskolan. Det finns alltså inget mått på genomsnittlig personaltäthet per förskola eller per avdelning.

En undersökning gjord av Stockholms stads utrednings och statistikkontor, visade att det fanns betydande skillnader mellan olika stadsdelar i Stockholm både vad gäller barngruppernas storlek och personaltäthet. Det ville vi försöka belysa för hela landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet