• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Så skildras regeringskrisen i utländska medier

Uppdaterad
Publicerad

”Glöm allt du vet om trevliga liberala Sverige – det landet finns inte längre”. Så skriver brittiska tidningen Independent efter den svenska regeringskrisen. Allt fler utländska medier uppmärksammar nu Sverige som ett land där ultranationalismen har fått ett starkt fäste.

Sverige har internationellt sett ofta varit känt som ett land med jämställdhetsideal, generös föräldraförsäkring, bra vård och som står för öppenhet och tolerans. Men det kan vara så att bilden av Sverige utomlands håller på att ändras. Fram målas en mer kritisk och negativ bild – där systemet kollapsat och vår ”utopiska image” som Independent väljer att beskriva det, har krackelerat.

”Regeringskrisen är bara det senaste tecknet på att Sverige har börjat förändras till ett mindre fungerande land, mer som andra europeiska länder”, skriver Independent.

Decemberöverenskommelsen

Man fortsätter:

”Regeringen har kollapsat efter att det högerextrema partiet Sverigedemokraterna har röstat ned regeringens budget, med målet att kritisera regeringens liberala invandrarpolicy.”

Kallar SD högerextrema

Flera utländska medier har uppmärksammat att Sverigedemokraterna har fällt regeringens budget och att ett nyval har utlösts. Nu senast har uttalandet från Björn Söder (SD) om att många judar lämnar sin judiska identitet för att bli svenskar, också tagit plats i utländska medier. Brittiska The Guardian väljer att beskriva Sverigedemokraterna som ett parti ”långt ut på högerkanten” och har i flera artiklar skrivit om både Söders uttalanden och om den ”högerextrema och främlingsfientliga våg som går genom Sverige”.

Guardian intervjuar Lena Posner Körösi, ordförande i Judiska Centralrådet i Sverige, som säger att Söders uttalande ”inte är något annat än gammal hederlig högerextrem antisemitism”.

Tidningen skriver: ”Sverigedemokraterna har kastat in svensk politik i kaos (...) och tycks blomstra i den politiska krisen.” och citerar Söders uttalande i Dagens Nyheter om att invandrare borde betalas för att kunna åka hem och att man bör skapa ett ”samhälle med en gemensam identitet och undvika att det blir för många nationer i Sverige”. Även att statsminister Stefan Löfven valde att kalla partiet nyfascistiskt, tas upp.

The Guardian har också åkt till Sverigedemokraternas fäste i Kristianstad för att undersöka partiets rasistiska rötter, där man talat med aktiva sverigedemokrater, deras väljare, forskare och invandrare som känner sig hotade av SD:s politik.

Sverige ”ett exempel på nationalism”

Den israeliska tidningen Haaretz skriver att judiska ledare i Sverige var upprörda efter Söders uttalande om att judar inte kan vara svenskar om de inte assimileras. Även här kallas Sverigedemokraterna för ett högerextremt parti. Tidningen hänvisar till den svenska engelskspråkiga tidningen The Local, som talat med Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism. Det gör även den brittiska tidningen International business times.

– Jag är judisk och född i Sverige. Jag är precis lika svensk som Björn Söder, sade Willy Silberstein.

TV-kanalen Al-jazira kallar Sverige ett ”gripande exempel på nationalismens problem i Europa i dag”.

I en artikel på Al-jaziras sajt diskuteras hur svenskar inte ser rasism som vanligt förekommande i Sverige utan att det är något som endast är reserverat för extrema fall av fördomar och fientlighet. Resultatet av denna syn på rasism är att det ”skapar ett problem med förnekelse av nationalism och rasism och det akuta behovet av politiska åtgärder för att eliminera det”, skriver artikelförfattaren.

”Svenskar blinda för rasism”

Al-Jazira skriver även att samer, romer och judar har en lång historia av marginalisering och isolering i Sverige. Är svenskar blinda för rasismen i vårt eget land? Al-Jazira skriver att FN:s expertgrupp för människor med afrikansk ursprung, besökt Sverige nyligen och kommit fram till följande:

”Det är vår inställning att den svenska filosofin om jämlikhet och den offentliga självbilden som ett land utan diskriminering och liberal demokrati, som förblindar dem för den rasism som afrosvenskar och afrikaner möter. Inget land är fritt från rasism och Sverige är inget undantag”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet