Så skyddar du dig mot nätattacker

Uppdaterad
Publicerad

Virusattacker är ett stort problem, men det går att minimera risken. Surfa medvetet och håll dina program och drivrutiner uppdaterade är experternas tips.

– Det absolut viktigaste är att installera leverantörens säkerhetsuppdateringar. Man ska även köpa ett antivirusprogram från ett av de kända varumärkena, säger Björn Sjöholm, VD och säkerhetsansvarig på IT-företaget Europoint.

Enligt Sjöholm är det viktigt att hålla virusprogramvaran uppdaterad för att skydda sig mot nya virus. Det är också viktigt att se till att brandväggen är på. Han påpekar också att man enbart bör surfa på sajter man känner till och vara noggrann med vilka mail man öppnar.

– Klicka aldrig på länkar i mejl och öppna heller inga bilagor du inte känner till vem de kommer ifrån.

Olika virusprogram

SVT:s internetkommentator Nanok Bie råder användarna att skaffa ett antivirusprogram – antingen från någon av de större leverantörrna eller gratisversioner som man kan hitta och ladda ned via nätet..

Han uppmanar också att se till att webbläsaren är uppdaterad och att att kontrollera så att säkerhetsnivån i webbläsaren inte är inställd på det lägsta läget.

Risknivån att drabbas av datavirus

Virus kan yttra sig på olika sätt. Nanok Bie säger att man ibland inte alls märker det. Ett tecken på att man drabbats kan exempelvis vara om något inte stämmer på bankkontot.

Får man ett virus kan hackare få tag på lösenord och göra intrång. Exempelvis kan en ”keylogger” installeras, som sparar ner alla lösenord och skickar dem till någon aktör på nätet. De kan sedan i vissa fall beställa varor eller på andra sätt få ut pengar från exempelvis ett kreditkort kopplat till webbtjänster som Paypal eller iTunes.

-Misstänker man att någon olovligen har lyckats dra pengar från ett bankkort är det viktigt att man talar med sin bank, säger Nanok Bie. De kan i vissa fall rätta till problemet och i andra fall kan man behöva byta bankkortsnummer.

Har man antivirusskydd och använder sunt förnuft när man surfar på nätet är risken att drabbas av virus mindre.

-Man ska inte vara överdrivet rädd men det är viktigt att känna till riskerna och utrusta datorn med ett antivirusprogram, där flera av de marknadsledade idag är relativt bra och säkra, sammanfattar Nanok Bie. Men inte ens alla virusprogram lyckas upptäcka alla nya virus direkt, det kan ta lite tid.

-En annan sak man bör tänka på är att aldrig lita på någon som ringer och påstår sig vilja hjälpa till med ett virusproblem på datorn. Vill de att man ska sätta sig vid datorn och ladda ner något program eller besöka någon viss webbsajt är det dags att dra öronen åt sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.