Fackförbundet Sekos förbundsordförande Janne Rudén talar under en manifestation på Stortorget i Malmö. Foto: TT

Seko backar i tågkonflikten

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Seko backar från flera av sina tidigare krav i den pågående tågstrejken.

Seko har nu bjudit in arbetsgivarorganisationen Almega till nya förhandlingar i morgon klockan elva.

– Vi har sett över och skalat av våra tidigare krav. Nu återstår bara två tydliga krav för att konflikten ska lösas och tågen kan börja rulla igen, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare på Seko.

Tågstrejk i Sydsverige

Det första kravet är att tågoperatören Veolia ska gå med på ett tak för hur många timanställda de får använda under ett år.

– Vi vill att Veolia gör en utfästelse om att de inte ska använda timanställda till mer än 40.000 produktionstimmar, säger Valle Karlsson.

Det andra kravet är att en timanställning efter ett år ska omvandlas till en tillsvidareanställning.

– Det är okej att använda timanställda, men inte år efter år. Genom det här kravet vill vi komma åt missbruket som vi tycker att Veolia gör sig skyldig till och som sprider sig i branschen, säger Valle Karlsson.

Gäller inte tilläggsbeställningar

Seko poängterar att deras nya bud om ett tak för timanställningar endast gäller den fasta produktionen.

– Det har tidigare varit en invändning från motparten att det kan dyka upp tilläggsbeställningar vid exempelvis festivaler där de behöver ha fler i arbete. Då tycker vi att det är okej att ta in timanställda så tilläggsbeställningar ligger utanför vårt föreslagna tak, säger Valle Karlsson.

Enligt Karlsson är fackförbundet nu nere på en bottennivå när det gäller hur långt det kan sträcka sig i förhandlingarna.

– Om vi får ett nej visar det tydligt att Veolia vill ha frihet att sparka alla sina anställda för att använda timanställningar och det kan vi aldrig acceptera, säger han.

Veolia: Orimliga krav

Mikael Danielsson, affärsområdeschef vid Veolia, tycker att Sekos två krav är orimliga.

– Det låter jätteknepigt. Att leda och dela ut arbete är en arbetsgivarfråga men det verkar som att Seko vill göra detta själva.

Danielsson säger sig ändå ha förståelse för fackförbundets farhåga att timanställningar ska missbrukas.

– Men jag har ingen förståelse för kravet att Seko ska besluta om arbetet. Vi kommer att ge dem alternativ att fundera på under morgondagens förhandling.

Fakta: Tågkonflikten

* Konflikten gäller bemanningen av tågen. Arbetsgivaren har varslat 250 personer om uppsägning för att kunna återanställa dem med nya, enligt facket, sämre villkor.

* Strejken bröt ut under natten till måndagen den 2 juni och omfattar Öresundstågen och ”Snälltåget” mellan Malmö och Stockholm. Över 75.000 passagerare berörs dagligen.

* Ett nytt strejkvarsel har lagts som träder i kraft den 17 juni och berör Kustpilen i Östergötland och östra Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk i Sydsverige

Mer i ämnet