Det har nu gått lite drygt två veckor sedan terrorattackerna som skakade Frankrike. 17 personer, förutom de tre gärningsmännen, dödades i attackerna mot karikatyrtidningen Charlie Hebdo och en kosherbutik den 7 och 9 januari.
Karikatyren väckte starka känslor
På omslaget till Charlie Hebdos första nummer sedan terrorattacken syntes en gråtande Muhammed med en skylt där det står ”Jag är Charlie”. Ovanför står rubriken ”Allt är förlåtet”.
Karikatyren av profeten Muhammed väckte starka känslor i många muslimska länder. I Niger brändes kyrkor ner under våldsamma protester som krävde minst tio dödsoffer.
– Visst får man skämta om islam som vilken annan religion som helst. Men det är känsligt att publicera bilder på profeten. Det har många muslimer påpekat att de inte vill se sådana bilder. Då tycker jag att man ska respektera det, säger Newal Hassan.
Majoritet vill att teckningarna publiceras
Trots att många muslimer blir kränkta av karikatyrteckningar på profeten Muhammed anser 59 procent av svenskarna att dessa karikatyrer på profeten bör fortsätta publiceras, medan 25 procent anser att det bör undvikas. 16 procent vet inte eller vill inte svara på frågan. Det visar en ny undersökning av TNS-Sifo.
– Det är upp till medierna själva att bedöma om de vill publicera eller inte. Jag anser att vi ska leva i fri värld, säger Lars Ekbom.
Olika strategier bland medierna
Svenska medier har valt lite olika strategier. Till exempel valde Aftonbladet, till skillnad från Expressen, att inte publicera några muhammedkarikatyrer dagen efter attacken mot Charlie Hebdo.
– Min tolkning av undersökningen är att svenskarna värnar yttrandefriheten. Om man ska spekulera är det säkert så många skulle motivera det, säger Jan Helin, ansvarig utgivare på Aftonbladet.
– Men i debatten har det också synts obehagliga underströmmar. En del verkar tycka att det är viktigt att publicera bilder som muslimer blir kränkta av för att de vill dra ett likhetsstreck mellan muslimer i största allmänhet och terrorister. Det är oerhört viktigt att förstå att det finns en väldigt skarp gräns mellan muslimer och terrorister, fortsätter Jan Helin.
Undersökningen
1.087 personer har svarat på frågan ”Karikatyrteckningar av profeten Muhammed ses som kränkande av många troende muslimer. Bör dessa karikatyrer:”
Undvika att publiceras: 25 procent
Fortsätta att publiceras: 59 procent
Vet ej/vill inte svara: 16 procent
Undersökningen gjordes 20 januari 2015