-Det är oerhört viktigt att det nu blir ordning och reda i SSU, säger Shekarabi till SVT:s Rapport.
Bilden av SSU har på senare tid präg- lats av fraktionsstrider och manipula- tioner. Shekarabi själv fick i vinter kritik av revisorerna för felaktig användning av kampanjpengar.
Fiffel med medlemssiffror har lett till polisutredning om bedrägeri.
Vidtar åtgärder
Hur stort fusket med medlemsregistret är vet ingen.
-Det har handlat om den lokala rapporteringen till förbundet, och där är jag ju inte personligen ansvarig. Däremot så är jag som förbundsordförande ansvarig för att vi vidtar åtgärder, och det kommer vi att göra nu, säger Shekarabi.
Shekarabi anger också personliga skäl till att han avgår.
-De senaste veckorna har det hänt oerhört mycket. Det har varit en situation som personligt varit helt ohållbar. Jag känner att jag måste ha ett liv där man har chans till en fritid och möjlighet att umgås med andra människor än bara vår pressekreterare.
För ett par veckor sedan sade sig Ardalan Shekarabi vara beredd att fortsätta. Att nu ändrat sig beror på skriverierna om medlemsfifflet inom SSU. Han ser situationen som allvarlig. -Jag kommer nu fram till förbundskongressen att leda organisationen i arbetet att vidta alla möjliga åtgärder för att att det ska bli ordning och reda i SSU:s medlemsregister, säger Shekarabi till Gomorron Sverige.
Kritiserad valkampanj
Valet av Shekarabi till SSU-ordförande 2003 föregicks av en valkampanj som betalades med pengar avsedda för ett integrationsprojekt. Detta har kritiserats skarpt av revisorerna.
-I den kampanjen så begicks det fel. Jag är delansvarig för det, och andra är också delansvariga, säger Shekarabi.
Ingen given efterträdare
Det finns ingen given efterträdare till Ardalan Shekarabi. Flera SSU-distrikt anser att det är dags att välja en kvinna, för att möte utmaningen från feministerna. SSU har hittills bara haft en kvinnlig ordförande – Anna Lindh under åren 1984-1990.
-Valrörelsen kommer att handla om feminismen. SSU skulle behöva en kvinna, gärna med invandrarbakgrund, säger Sergio Manzanares ordförande för SSU Gävleborg. Han tycker till exempel att Alaa Idris, ledamot i förbundsstyrelsen, skulle vara en lämplig kandidat.
Vill ha delat ledarskap
De stridande vänster- och högerfalangerna inom ungdomsförbundet är överens om en sak – SSU klarar inte en uppslitande ordförandestrid till. Flera företrädare från vänsterfalangen tycker att det är dags att erkänna splittringen. De vill därför se ett politiskt delat ledarskap. Högersidan är inte lika intresserade av en politisk uppdelning, i stället vill de ha klarare politiska ramar för SSU.
-Vi måste sätta tydliga gränser både mot höger och mot vänster, vi är varken socialliberaler eller kommunister, säger Christoffer Karlsson, ordförande för SSU Östergötland.
I dag delar ordföranden och förbundssekreteraren på ledarskapet, men båda har tagits från samma politiska sida. Förbundssekreterare Sara Heelge Vikmång har tidigare sagt att hon tillsammans med Ardalan Shekabari vill sitta en period till.