SVT/Sifo: Svenskarna positivare till invandring

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Sverigedemokraterna växer sig allt större blir människor i allmänhet allt positivare till invandring, visar en undersökning som SVT Nyheter låtit Sifo göra.

Invandringspolitiken har hamnat i fokus, inte minst efter migrationsminister Tobias Billströms (M) utspel om minskad invandring.

För nio år sedan ansåg 55 procent att Sverige tagit emot invandrare i alltför stor omfattning. I dag är den andelen 37 procent. Man får gå tillbaka till 1989 för att hitta en lika positiv attityd till invandrare.

Moderaterna säger att de ”lyssnat in människors oro” när det gäller flyktinginvandringen till Sverige. Mot den bakgrunden har partiet tillsatt en grupp som ska arbeta fram Moderaternas nya integrations- och migrationspolitik.

Minskad invandring

När initiativet presenterades för några dagar sedan av migrationsminister Tobias Billström och partisekreterare Kent Persson väckte det stor uppmärksamhet eftersom Billström vid upprepade tillfällen sa att man måste diskutera en minskad invandring.

Och Kent Persson gav ett erkännande till Sverigedemokraterna, som vill se en kraftigt minskad asyl- och anhöriginvandring, när han hävdade att de pekat på problem med invandringen.

Men det finns olika röster att lyssna till och alla är inte lika oroliga. Enligt Sifo är alltså fler positiva till invandring i dag jämfört med tidigare.

Internationell trend

Professorn i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, Marie Demker, säger att det är en internationell trend. En förklaring till svenskars alltmer positiva attityd till invandring är, enligt henne, att vi känner en stark tillit till samhället. Och att mänskliga rättigheter och människors lika värde är centrala utgångspunkter för svenskar.

Demker säger också att antalet asylsökande, ”volymen”, som Tobias Billström uttrycker det, inte  påverkar människors syn på invandring.

– Men om mottagningssystemet skulle falla samman så att flyktingar får bo i tält som det var i början av 90-talet skulle det få stor betydelse för hur omgivningens attityder, säger Marie Demker.

Billström närmar sig SD

Det motsägelsefulla i att Sverigedemokraterna växer sig allt starkare samtidigt som folk i allmänhet blivit positivare till invandring förklarar Demker med att det finns grupper i samhället som är lätta att mobilisera.

Tidigare har det inte funnits något parti som kunnat samla de som ogillar invandring, men nu finns Sverigedemokraterna.

Professor Marie Demker hävdar att de andra riksdagspartierna inte närmat sig Sverigedemokraterna. De har snarare tagit starkt avstånd från partiet och deras politik. Men hon ser ett undantag och det är Tobias Billström och hans utspel om en minskad invandring.

-------

Fakta: Undersökningen

Frågorna, som besvarades av 1.000 personer, var:

Tycker du att Sverige tagit emot invandrare i alltför stor omfattning eller har det skett i ungefär lagom omfattning eller borde vi ha tagit emot fler?

  • 2013:

Alltför stor omfattning: 37 procent

Lagom omfattning: 48 procent

Borde tagit emot fler: 9 procent

Vet ej: 6 procent

  • 2004:

Alltför stor omfattning: 55 procent

Lagom omfattning: 34 procent

Borde tagit emot fler: 6 procent

Vet ej: 5 procent

  • 2002:

Alltför stor omfattning: 50 procent

Lagom omfattning: 38 procent

Borde tagit emot fler: 10 procent

Vet ej: 2 procent

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.