Under 2013 erhöll nio av tio svenskar inte någon sjukpenning alls, skriver John Selander, professor i rehabiliteringsvetenskap vid Mittuniversitetet, på DN debatt:
”Sverige har i dag en historiskt låg sjukfrånvaro, fullt jämförbar med situationen i övriga Europa. Detta ger oss en unik möjlighet att tillsammans verka för en stabilisering på dessa låga nivåer.”, skriver Selander.
Mer rättvis bild
Rubriker om skenande sjukskrivningar är missvisande. Sett till antalet sjukskrivna är sjukfrånvaron låg och ligger i linje med övriga europeiska länder, skriver Selander.
Sjuktalet, som ofta används som måttstock på sjukfrånvaron, ger en skev bild av verkligheten eftersom det påverkas av de långa sjukfallen. Internationellt mäts sjukfrånvaron utifrån hur stor andel av de som har ett arbete som är tillfälligt hemma på grund av sjukdom och det ger en mer rättvisande bild, anser Selander.
Undviker sjukskrivning
Under 2013 erhöll 558 000 personer i Sverige sjukpenning någon gång under året, undantaget de som uppbär sjuk- och aktivitetsersättning, och det motsvarar tio procent av arbetskraften.
En orsak till den låga sjukfrånvaron är att den relativt höga arbetslösheten gör att folk undviker sjukskrivning. Att jobbskatteavdraget missgynnar de som får sjukersättning har också betydelse. Ytterligare orsaker är åtgärden att rehabiliteringskedjan, som infördes 2008 under alliansregeringen, gett resultat och att rehabiliteringsarbetet i arbetslivet fungerar allt bättre, skriver Selander.