Sverigedemokraterna vill minska asyl- och anhöriginvandringen till Sverige med 45 procent redan under nästa år och på sikt med 90 procent.
Partiet räknar i sin budgetmotion med att den minskade invandringen redan under första året skulle leda till besparingar på 11 miljarder kronor. Till 2018 skulle invandringspolitiken ge intäkter på runt 45 miljarder kronor, menar partiet, som hänvisar till siffror som är framtagna med hjälp av Riksdagens utredningstjänst.
Störst besparingar på asylprocessen
Störst besparingar görs på Migrationsverkets anslag för asylprocessen, cirka fyra miljarder. SD föreslår bland annat också att anslagen för integrationsåtgärder minskas med drygt tre miljarder.
Besparingarna är ungefär samma som SD räknade med i sin förra budgetmotion. Detaljerna kring partiets invandringspolitik i den kommande skuggbudgeten presenterades under en pressträff i dag.
SD:s ekonomisk-politiske talesperson Sven Olof Sällström säger att Sverige med regeringens politik kommer att ta emot 180.500 nyanlända asyl- och anhöriginvandrare utanför EES mellan 2014-2017. Om SD skulle få bestämma skulle den siffran istället bli 27.430. Alltså en minskning på runt 85 procent.
”Företag skulle behöva flytta utomlands”
– Det finns inget behov av invandring fram till år 2025, säger Sven Olof Sällström under en pressträff i dag.
Därefter får vi se, menar Sven Olof Sällström. Men SD:s budgetförslag får kritik från Stefan Fölster, nationalekonom och chef för Reforminstitutet, för att vara kortsiktigt.
– Det kostar att invandrare kommer hit, men det står mot positiva effekter. De beräkningar som tas fram avser bara de direkta kostnader som gäller när en flykting kommer hit. Men det finns en annan sida också – forskning visar att invandrare är positiva för tillväxten, säger han till SVT Nyheter.
Enligt Fölster finns i dag inga beräkningar av nettoeffekten av invandringen. Stoppar vi invandringen skulle vi kanske kunna spara kortsiktigt, men vi förlorar långsiktigt, säger Stefan Fölster.
– Vissa företag skulle behöva flytta utomlands för att de inte kan tillgodose sitt arbetskraftsbehov, säger han.